SMUL

Predstavitve dosežkov članov SMUL

Dr. Simon Sedej, predstavnik Sveta Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL) in izredni profesor na Medicinski univerzi v Gradcu, je pred kratkim v reviji Science Translational Medicine objavil članek o pomembnem znanstvenem dosežku, da naravna sestavina nikotinamid ščiti pred tovrstno obliko srčnega popuščanja.

Vedno več starejših ljudi trpi za napredujočo izgubo raztegljivosti srca. Takšno tako imenovano diastolično srčno popuščanje zmanjšuje kakovost življenja in vodi v zadihanost ter zmanjšano telesno zmogljivost. V kombinaciji z zvišanim arterijskim tlakom in debelostjo predstavlja ta oblika srčnega popuščanja, za katero doslej ni nobenega učinkovitega zdravljenja, enega najpogostejših vzrokov umrljivosti starajočega se prebivalstva v zahodnem svetu. Več informacij.

 

V predavanju bo dr. Sedej na poljudnoznanstveni način razkril izsledke raziskave, ki je plod skupnega dela mednarodnih raziskovalnih skupin pod njegovim vodstvom.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 1. 4. 2021, s pričetkom ob 16.00 uri. V kolikor se želite udeležiti predavanja, prosim izpolnite prijavnico na tej povezavi. Vljudno vabljeni.