SMUL

Znanost za vse – Predstavitve dosežkov članov SMUL
Arhiv predstavitev

KAKO ZAUSTAVITI (PRIHAJAJOČO) EPIDEMIJO SRČNEGA POPUŠČANJA?

 

Simon Sedej

Dr. Simon Sedej, predstavnik Sveta Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL) in izredni profesor na Medicinski univerzi v Gradcu, je pred kratkim v reviji Science Translational Medicine objavil članek o pomembnem znanstvenem dosežku, da naravna sestavina nikotinamid ščiti pred tovrstno obliko srčnega popuščanja.

Veliko starejših ljudi trpi za napredujočo izgubo raztegljivosti srca, ki je posledica zadebelitve sten srca. Takšno tako imenovano diastolično srčno popuščanje zmanjšuje kakovost življenja in vodi v zadihanost in zmanjšano telesno zmogljivost. V kombinaciji z zvišanim arterijskim tlakom in debelostjo predstavlja ta oblika srčnega popuščanja, za katero doslej ni nobenega učinkovitega zdravljenja, enega najpogostejših vzrokov umrljivosti starajočega se prebivalstva v zahodnem svetu. Upanje pa budijo novi rezultati raziskav.

Mednarodna raziskovalna skupina 44 raziskovalk in raziskovalcev iz 21 univerz in inštitutov iz 6 evropskih držav pod vodstvom slovenskega znanstvenika dr. Sedeja s Kliničnega oddelka za kardiologijo Medicinske univerze v Gradcu je namreč na treh različnih živalskih modelih pokazala pozitivne učinke nikotinamida na srčno popuščanje z ohranjeno krčljivostjo srčne mišice, ki je najpogostejši vzrok za sprejem starejših ljudi v bolnišnico. 

Pri starajočih se miših in podganah s povišanim arterijskim tlakom ali metabolnim sindromom je dodajanje nikotinamida pitni vodi zvečalo raztegljivost srca in diastolično relaksacijo, medtem ko se je zadebelitev sten zmanjšala. To pomeni, da se lahko srce med posameznimi utripi boljše sprosti in ponovno napolni s krvjo. Pri podganah, ki so imele zaradi metabolnega sindroma zvišan arterijski tlak, se je ta ob dodajanju nikotinamida znižal.

Raziskovalna skupina je uspela pokazati tudi, da ljudje, ki uživajo veliko z niacinom bogate hrane (v hrani razpoložljiva oblika nikotinamida, op. a.), kot so pšenični kalčki, gobe, grah in ostale stročnice, sojin fižol, tuna in med drugim oreščki, značilno redkeje umirajo zaradi bolezni srca in imajo nižji arterijski tlak

V predavanju je dr. Sedej na poljudnoznanstveni način razkril izsledke raziskave, ki je plod skupnega dela mednarodnih raziskovalnih skupin pod njegovim vodstvom.