SMUL

Znanost za vse – Predstavitve dosežkov članov SMUL
NA STIČIŠČU VESOLJA, SVETA IN DOMA: ASTROFIZIČARKE OD BLIZU

 Termin: 10. 3. 2023 ob 14.00 uri

Sodelujoče raziskovalke: dr. Andreja Gomboc, dr. Dunja Fabjan, dr. Klementina Fon Tacer, mag. Tadeja Veršič

Svetovna mreža Univerze v Ljubljani (SMUL) je organizirala virtualno okroglo mizo na temo znanosti o vesolju v svetu in doma, znanstvenem delovanju v tujini, vračanjem domov in osvetlili položaj žensk v znanosti.

Na okrogli mizi sdo sodelovale dr. Andreja Gomboc, ki deluje na Centru za astrofizko in kozmologijo na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici, dr. Dunja Fabjan, astrofizičarka in docentka na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter članica Astronomske skupine, dr. Klementina Fon Tacer, predsednica SMUL in docentka na Texas Tech University School of Veterinary Medicine ter mag. Tadeja Veršič, doktorska študenka na dunajski univerzi, ki se ukvarja z raziskovanjem temne snovi.

Raziskovalke so z udeleženci delile svojo raziskovalno pot in raziskovalno področje, ki ga odkrivajo, svojo zgodbo in izkušnje z delovanjem v tujini in doma, vračanjem v Slovenijo, in osvetlile vključevanje in delovanje žensk v znanosti. 

Dogodek je bil namenjen tudi dviganju zavedanja na področju enakosti spolov, ki spada med pomembne strateške usmeritve, tako v domačen kot tudi v mednarodnem visokošolskem in raziskovalnem prostoru. Tudi Univerza v Ljubljani je pripravila Načrt uveljavljanja enakosti spolov (NES), ki opredeljuje vizijo in poslanstvo Univerze v Ljubljani pri zagotavljanju enakosti spolov.