SMUL

Svet SMUL
prof. dr. Zlatko Skrbiš, Monash University, član

Zlatko Skrbiš Profesor Zlatko Skrbiš je leta 1991 diplomiral na Univerzi v Ljubljani in prejel štipendijo za doktorski študij sociologije na univerzi Flinders v Južni Avstraliji. Po opravljenem doktoratu je prof. Skrbiš delal na različnih akademskih položajih na Tehnološki univerzi Queensland in Univerzi v Queenslandu, leta 2013 pa je sprejel delo na Univerzi Monash v Melbournu.

Trenutno je kot prorektor (za podiplomski študij) na Univerzi Monash odgovoren za strateški nadzor nad podiplomskimi programi v celotnem sistemu univerze Monash, vključno z mednarodnimi kampusi v Indiji (IITB-Monash Academy), na Kitajskem (South East University) in v Maleziji (Kuala Lumpur). Vodi tudi program za spodbujanje mladih raziskovalcev in je odgovoren za inovacije v izobraževanju za podiplomske raziskovalce. Ima številne mednarodne izkušnje s Kitajsko, EU, Indonezijo in Latinsko Ameriko. Prof. Skrbiš je bil voljen koordinator Sveta dekanov avstralskih univerz za podiplomske studije ter ustanovni sekretar Avstralskega sveta za podiplomsko raziskovanje.

Profesor Zlatko Skrbiš predstavlja ugleden mednarodni raziskovalni profil s področij migracij, kozmopolitanstva, družbene teorije in študij življenjskega poteka. Je avtor štirih knjig (ena je prevedena v arabski jezik) in številnih raziskovalnih člankov. Bil je zaposlen kot profesor sociologije in kot dekan za dodiplomski program na Univerzi v Queenslandu in kot gostujoči raziskovalec na Univerzi Warwick (2008) in Univerzi v Manchestru (2010). Je častni profesor univerz Monash in Warwick ter častni profesor na Univerzi v Queenslandu.

Od ustanovitve mreže (junij 2015) do decembra 2017 je bil predsednik Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL). Glavna motivacija za sodelovanje pri SMUL je prepoznavanje pomembnosti internacionalizacije in mreženja v visokem šolstvu in raziskovanju. Kot diplomant Univerze v Ljubljani si zelo želi sodelovati v čedalje bolj globalni mreži sedanjih in nekdanjih zaposlenih in študentov.