Datum dogodka:

Lokacija dogodka: Dendrološki vrt UL BF

Oznaka dogodka

  • UL BF

Hanami je največji in najstarejši japonski praznik, ki pooseblja tradicijo uživanja v minljivi lepoti cvetenja naravnega in kulturnega simbola Japonske – japonske češnje. Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani (UL BF) letos že drugič pripravljajo Hanami Festival, organiziran v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske in Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete UL. Letošnji dogodek praznovanja simbola miru in sobivanja kultur bo 18. aprila 2024, ob 15.30, na Dendrološkem vrtu UL BF. Potrebna je predhodna prijava.

Dogodek bo tudi letos namenjen strokovnim predavanjem, delavnicam in druženju, z namenom spoznavanja in praznovanja japonske tradicije in kulture.

Prof. dr. Robert Brus z Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire UL BF bo predstavil drevesne vrste japonskih vrtov, s prof. dr. Valentino Schmitzer z Oddelka za krajinsko arhitekturo UL BF se bodo sodelujoče in sodelujoči sprehodili po izjemnih vrtovih Japonske, doc. dr. Nagisa Moritoki Škof z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete UL (UL FF) bo predstavila zgodovinski, kulturni, nutriološki in estetski vidik obente – kosila v škatlici –, ki ga otroci na Japonskem nosijo v šolo.

Strokovnemu delu bodo sledile delavnice izmenjevalnih študentk in študentov z Japonske ter študentk in študentov Oddelka za azijske študije UL FF. Delavnice bodo namenjene spoznavanju japonskih tradicij in kulture, vezanih na praznovanje cvetenja japonskih češenj.

Tradicionalno s praznikom s seboj prinesite odeje, na katerih boste lahko uživali med češnjami. Vabljeni, da si pričarate izkušnjo piknika tudi s prigrizki. 

Prijavite se tukaj.

Program dogodka

15.30–16.00 Registracija udeležencev

16.00–16.10 Uvodni nagovori

  • Prof. dr. Marina Pintar, dekanja UL BF
  • Mrs. Yoshida Akiko, veleposlanica, Veleposlaništvo Japonske

16.10–17.00 Strokovni del

16.15–16.30 Drevesne vrste japonskih vrtov

  • Prof. dr. Robert Brus, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, UL BF

16.30–16.45 Sprehod po izjemnih vrtovih Japonske

  • Prof. dr. Valentina Schmitzer, Oddelek za krajinsko arhitekturo UL BF

16.45–17.00 Obento (lunch-box oz. lunch in the box) skozi zgodovinski, kulturni, nutriloški in estetski vidik

  • Doc. dr. Nagisa Moritoki Škof, Oddelek za azijske študije UL FF

17.00 Delavnice spoznavanja japonske tradicije in kulture ter druženje in opazovanje cvetenja češenj