Raziskovalke, izr. prof. dr. Anja Klančnik in asist. dr. Meta Sterniša, s Katedre za biotehnologijo, mikrobiologijo in varnost živil Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter dr. Jerica Sabotič z Odseka za biotehnologijo Instituta »Jožef Stefan«, tvorijo inovativno in predano ekipo, ki je razvila inovativno metodo SIMBA, to je metodo sočasne detekcije protimikrobnega in protibiofilmskega delovanja proti bakterijam, ki  predstavlja nadgradnjo trenutnih metod detekcije, saj omogoča sočasno in hitro detekcijo protimikrobnega in protibiofilmskega delovanja velikega števila proučevanih učinkovin. Inovacija skrajša čas testiranja učinkovin za 4 do 5 dni ter za 4-krat zniža ceno analiz.  

Izr. prof. dr. Anja Klančnik, s Katedre za biotehnologijo, mikrobiologijo in varnost živil Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je povedala: »Za inovacijo SIMBA je bila potrjena inovativnost in novost in v oktobru 2022 je bila objavljena mednarodna patentna prijava, novembra 2022 pa smo pridobili sredstva Inovacijskega sklada Univerze v Ljubljani v letu 2022 za razvoj prototipne aplikacije SIMBApp ter validacijo in nadaljnji tehnološki razvoj metode pred vstopom na trg.«

Vir: International Patent Application PCT/EP2022/058548, 2022-03-31. WO2022/207781, 6 October 2022 [Geneva] : World Intellectual Property Organization, 2022 (povezava)

Sterniša M., Sabotič J., Klančnik A. 2022. A novel approach using growth curve analysis to distinguish between antimicrobial and anti-biofilm activities against Salmonella. International Journal of Food Microbiology. 364: 1-11, doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2021.109520.

Več informacij v novici na spletni strani Biotehniške fakultete na tej povezavi.

Naslovna fotografija (avtor: Blaž Jug, arhiv Biotehniške fakultete): Na fotografiji inovatorke izr. prof. dr. Anja Klančnik in asist. dr. Meta Sterniša, z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter dr. Jerica Sabotič z Instituta »Jožef Stefan« (od leve proti desni).