Oznaka:

  • EUTOPIA

Datum objave:

Teden urbanega izobraževanja, ki so ga dopolnjevali predhodni tedni spletnega dela med EUTOPIA študentkami in študenti, je potekal konec marca v Bruslju. Tedna, ki je bil poln povezovanja raziskovanja in prakse po mestu, so se udeležili tudi predstavnice in predstavniki UL.

Konec marca 2023 je pet študentk in študentov ter profesorica Naravoslovnotehniške fakultete UL obiskalo partnersko univerzo Vrije Universiteit v Bruslju (VUB) v okviru aktivnosti učne enote EUTOPIA – urbano izobraževanje (Urban Education). Tema je bila vključujoče izobraževanje – analiza stanja vključenosti učečih v dveh reprezentativnih šolah mesta Bruselj in študij možnosti modelov urbanega izobraževanja v nacionalno, rasno, kulturno in socialno raznolikih učnih skupinah. Pridobljene transdisciplinarne izkušnje in kompetence bogatijo študijske aktivnosti, ki jih študentke, študenti in profesorica nadaljujejo na matični instituciji. Sodelovanje v tujini je bilo mogoče na podlagi podpore za obstoječe sodelovanje v učnih skupnostih EUTOPIA in Razvojnega stebra financiranja Univerze v Ljubljani.

Mobilnost je bila motivacija za univerzo gostiteljico VUB tudi v sočasni izvedbi Kombiniranega intenzivnega programa sheme Erasmus (Blended Intensive Programme – BIP), v okviru katerega so predstavniki NTF sodelovali poleg belgijskih kolegov še s študentke in študenti ter profesorice in profesorji iz francoskega Pariza (University Cergy Paris, Faculty of Sciences de l'éducation et de la formation) in romunskega Cluj-Napoca (Babeș-Bolyai University, Faculty of Geography).

Foto: Unsplash