Oznaka:

  • Raziskovalni dosežki
  • Univerzitetna služba za raziskovalno dejavnost
  • Raziskovanje
  • CTR 13
  • UL FE

Datum objave:

Kako urediti pametne vinograde, ki bi bili trajnostno naravnani in v katerih bi se uporabljala le nujno potrebna količina škropiv in gnojil? Na ta izziv odgovarja evropski projekt Smart Agro Grape, katerega vodilni partner je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V okviru projekta bosta razviti digitalna platforma in aplikacija za mobilne telefone, ki bosta omogočila vinogradnikom dostop do podatkov, s tem pa tudi pravočasen odziv na situacije, ki bi lahko privedle do nastanka različnih bolezni v vinogradu, in ekonomsko uspešnejše poslovanje.

Cilji projekta je razviti rešitve, tehnologije in prakse, ki bodo omogočale manjšo uporabo sredstev za varstvo in zaščito rastlin ter okolju prijaznejšo obdelavo tal, ki bo zagotavljala ugodno strukturo tal, večjo rodovitnost ter preprečila erozijo in degradacijo tal. S tem bodo te rešitve prispevale tudi k ohranjanju biotske raznovrstnosti. 

V okviru projekta bodo razviti t. i. pametni vinogradi. Prek digitalne platforme v oblaku in aplikacije za telefone bodo vinarji zbirali podatke o specifičnih klimatskih pogojih mikrolokacij, jih analizirali in pripravljali napovedi, ki jim bodo omogočile tehnološko, ekonomsko in okoljsko učinkovitejše upravljanje kmetijskih zemljišč.

V projektu poleg Univerze v Ljubljani sodeluje pet vinarjev iz primorske regije (Matej Kralj, Jan Bordon, Domen Jogan, Rok Ražman, Andrej Krmac),  dva iz štajerske regije (Katja Leber Vračko,  Kobal Wine Estate, wine and spirits company d.o.o.), Percipio d.o.o., 2 KM d.o.o. in KZ Agraria Koper. Financiran je iz Programa razvoja podeželja in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.    

Več informacij na: https://smartagrogrape.si ali jurij.verhovnik@fe.uni-lj.si  

  • PRP EU SI.png