Oznaka:

  • Raziskovalci v objektivu
  • Raziskovalni dosežki
  • ERC in MSCA
  • Univerzitetna služba za raziskovalno dejavnost
  • Raziskovanje
  • UL FMF

Datum objave:

Raziskovalec dr. Kyle Broder iz Univerze Brisbane v Avstraliji je prejemnik prestižne podoktorske štipendije Marie Skłodowska-Curie. V okviru štipendije bo na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani pod mentorstvom akad. prof. dr. Franca Forstneriča raziskoval ukrivljene lastnosti togosti in prilagodljivosti kompleksnih mnogoterosti.

V svojem raziskovalnem delu bo naslavljal ukrivljene lastnosti dveh pomembnih razredov kompleksnih mnogoterosti: Kobayashijevo hiperboličnih mnogoterosti in Oka mnogoterosti. Za te mnogoterosti so značilne določene stopnje holomorfne togosti oziroma prilagodljivosti ter se pojavljajo v mnogih vejah matematike - od teorije števil do algebraične in diferencialne geometrije. Razumevanje ukrivljenih lastnosti teh mnogoterosti bo ponudilo dragocene vpoglede v njihovo geometrijo, olajšalo ustvarjanje primerov ter razjasnilo njihov odnos do pomembnih razredov mnogoterosti - na primer, racionalno povezanih mnogoterosti, ki igrajo osrednjo vlogo v algebraični geometriji. 

Izkušeni podoktorski raziskovalec je uspel narediti pomembne izboljšave v Schwarzovi lemi, eni od glavnih tehnik pri diferencialno geometričnih raziskavah Kobayashijevo hiperboličnih mnogoterosti. Po drugi strani je področje Oka mnogoterosti doživelo pomemben razcvet v zadnjih dveh desetletjih predvsem zaradi dela mentorja prof. Forstneriča, ki je vodilni strokovnjak na tem področju in med vodilnimi svetovnimi strokovnjaki na področju kompleksne analize.

Kyle Broder, ki se bo ekipi UL FMF pridružil v letu 2025, trenutno deluje kot podoktorski raziskovalec na Univerzi v Queenslandu, pred tem pa je doktoriral po skupnem programu Avstralske narodne univerze in Univerze v Beijingu.   

  • Financira EU (sl).png