Ta pametna tehnologija, ki se je izkazala za učinkovito pri zaznavanju plevela, analizira vsako sliko že med poletom in oceni njeno kompleksnost. Za prepoznavo jasnih slik z enostavno prepoznanimi pleveli AI uporablja minimalno računalniško moč. Nasprotno pa za bolj zahtevne slike uporablja večji del svojega nevronskega omrežja, kar zagotavlja optimalno učinkovitost in minimalno porabo energije.    

Prednosti AgriAdapt-a so tri. Prvič, v realnem času omogoča analizo slik na krovu brezpilotnega letalnika, s čimer se skrajša čas obdelave posnetkov. Drugič, učinkovita implementacija umetne inteligence omogoča manjšo porabo energije in počasnejše praznjenje baterije. Posledično je z enim samim poletom mogoče posneti večje območje. Tretjič, okvir, predstavljen v AgriAdapt-u, je izjemno prilagodljiv. V realnem času in na energetsko učinkovit način se lahko uporablja za različne naloge računalniškega vida v natančnem kmetijstvu – od zaznavanja plevela do prepoznavanja različnih bolezni na pridelkih, spremljanja zdravja rastlin in celo štetja pridelkov.   

Rezultati projekta AgriAdapt utirajo pot novim rešitvam UAV v natančnem kmetijstvu, saj izkoriščajo moč računalniškega vida z uporabo običajnih, cenejših brezpilotnih letalnikov za obdelavo posnetkov v realnem času. To omogoča hitrejše odločanje, bolj ciljno usmerjeno posredovanje in ne nazadnje bolj trajnosten in učinkovitejši pristop h kmetovanju.   

Projekt AgriAdapt je bil zmagovalec AgroBiznis (finance.si) Hi-Tech natečaja leta 2023 v kategoriji »najboljša ideja«. 

  • Financira EU (sl).png