Biotehniška fakulteta UL do 2,5 milijona evropskih sredstev za projekt ERA Chair - Foodomics
Datum objave:
Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (UL BF) je bila uspešna na razpisu evropskega programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa. Pridobila je 2,5 milijona evrov za projekt ERA Chair – Chair of Metabolomic in food and nutrition (Foodomics), v okviru katerega bo vzpostavljen nov interdisciplinarni Center za metabolomiko.
Projekt je koordinirala prof. dr. Nataša Poklar Ulrih z UL BF, v njej pa poleg raziskovalcev z UL BF, sodelujejo še sodelavci iz Fakultete za matematiko in fiziko ter Medicinske fakultete UL. Vodja ERA Chair je mednarodno uveljavljena strokovnjakinja prof. dr. Urška Vrhovšek, vodja enote za metabolomiko na Fondacione Edmund Mach v Trentu, Italija. ERA Chair Foodomics bo razvijal nove analitične pristope in povezoval infrastrukturo za metabolomske analize na področju hrane.
Na podnebne spremembe, zmanjšanje obsega kmetijskih zemljišč in izgubo biotske raznovrstnosti vplivajo prehranski sistemi, ki se morajo hkrati na vse te spremembe tudi odzivati. Ni presenetljivo, da se živilska industrija sooča s številnimi izzivi, vključno z ohranjanjem prehranske zadostnosti, varnosti in kakovosti, zmanjševanjem zavržkov hrane, izboljšanjem prehrane in zdravja, odzivom na spreminjajoče želje in življenjski slog potrošnikov (npr. povečanje povpraševanja po ekološko pridelani hrani), vse večjo urbanizacijo ter oceno koristi in tveganj, ki jih prinašajo nove tehnologije.
Ustanovitev raziskovalnega centra za metabolomiko bo katalizirala in pospešila integracijo več odličnih in že obstoječih raziskovalnih skupin, ki bodo sodelovali pri ustvarjanju kritične mase interdisciplinarnega znanja, potrebnega za izboljšanje nacionalnih raziskav na področju hrane, prehrane in zdravja. Uveljavljena mreža raziskovalcev in profesorjev bo ustvarjeno znanje vključevala tudi v izobraževalni proces na UL.
Projektne aktivnosti
V okviru Foodomics bodo raziskave zasnovane na multi-omskem pristopu za izboljšanje kakovosti in sledljivosti hrane, izboljšanje razumevanja vplivov okolja (ekposoma) ter omogočanje boljšega razumevanja zdravja in bolezni ljudi (debelost in sladkorna bolezen; metabolizem raka; metabolizem, ki ga poganja mikrobiota v človeškem telesu). Med drugim bodo raziskave zajemale prehranske intervencijske študije, sledenje poti naravnih bioaktivnih spojin v človeškem telesu, študij metabolizma človeka in mikroorganizmov ter odkrivanje in validacijo biomarkerjev. Te informacije bodo prispevale k boljšemu razumevanju vpliva prehrane na zdravje ljudi. Razumevanje medosebnih razlik v metabolizmu, ki vodijo k različnim metatipom (kar je nujen korak k personalizirani prehrani), in proizvodnja hrane z višjo dodano vrednostjo z uporabo novih tehnologij obdelave za izboljšanje biološke razpoložljivosti mikrohranil. Predviden družbeni vpliv in koristi raziskav v okviru ERA Chair Foodomics so zdravje in dobro počutje posameznika, kar se bo kazalo tudi v zmanjšanju obremenitev zdravstvenega sistema.
V okviru ERA Chair Foodomics bodo izvajali tudi študije molekularnih mehanizmov, ki so osnova za biosintezo sekundarnih spojin, kar je bistvenega pomena za napredek na področjih bioaktivnih spojin v hrani in biotehnologije rastlin, mikroorganizmov in v rejskih programih. To novo znanje bo prispevalo k oblikovanju in razvoju modulov za kombinatorno biosintezo naravnih proizvodov, kar bi lahko pritegnilo zanimanja farmacevtske industrije (prehranska dopolnila) in prehrambene industrije (funkcionalna hrana in nova živila).
ERA Chair bo obravnaval strukturno integracijo in izgradnjo infrastrukture za ustvarjanje kritične mase najnovejših podatkovnih zbirk, primernih za uporabo v multimodalnih poskusih, s prizadevanjem za interdisciplinarnost in spoštovanjem načel odprte znanosti. Za optimalno razširjanje, dostop in delitev znanstvenega znanja bodo uporabljena orodja digitalne ERA, kar bo olajšalo dostop in deljenje znanja ter uresničevanje načel odprte znanosti za državljane, civilno družbo in končne uporabnike.
Učinki projekta
ERA Chair Foodomics bo izkoristil raziskovalni potencial UL in ustvarili sodobno, dinamično ter trajnostno raziskovalno okolje. S podporo obstoječe mreže mednarodnih in nacionalnih partnerjev iz univerze, inštitutov in gospodarstva bo raziskovalne rezultate mogoče uporabiti za prehod UL od delnih, manjših in fragmentiranih raziskav k večjim projektom usmerjenim v inovacije. Projekt bo tako prispeval k znatnemu zmanjšanju razlik v raziskovalni in inovacijski uspešnosti med Slovenijo in EU. Daljnosežni učinki Foodomics bodo ustvarjanje delovnega okolja in centra odličnosti ter inovativnih zagonskih podjetij.