Prof. dr. Barbara Hribar Lee in prof. dr. Andreja Žgajnar Gotvajn (UL FKKT) sta v uvodnem predavanju Čista voda: Od naravne dobrine do inženirskega produkta predstavili tehnološki proces priprave pitne vode. Opozorili sta, da je pravica do vode sicer zapisana v številne dokumente, a je njeno zagotavljanje odvisno tudi od industrije in kmetijstva: največji izziv pa danes predstavljajo mikropolutanti in njihova pravočasna detekcija. 

Med mikropolutanti pitne vode gotovo izstopa plastika, ki je gotovo material, najtesneje povezan z dobo antropocena. Dr. Manca Kovač Viršek z Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) se z raziskovanjem mikroplastike ukvarja že nekaj let in kot velik izziv tega raziskovanja je izpostavila zlasti velike količine vode, ki jih je treba pregledati za analizo mikroplastike na nekem vodnem področju. 

Dr. Brigita Jamnik s podjetja VOKA Snaga, ki skrbi za največje območje pitne vode v osrednji Sloveniji, je predstavila aktivnosti, ki jih podjetje izvaja za zagotavljanje pitne vode v Ljubljani in nekaterih bližnjih mestih. Podjetje za zagotavljanje kvalitetne pitne vode zagotavlja lastno kontrolo, obenem pa je podvrženo zunanji kontroli s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NZLOH).  

Leon Mislej z društva Mladi za podnebno pravičnost je predstavil varovanje vode z vidika individualnih ukrepov, ki jih lahko vsak posameznik izvaja za boljšo kvalitetno vode v svojem okolju, pri čemer tudi zagovorništvo predstavlja pomemben element.  

Predstavitvam je sledila debata, ki jo je vodila izr. prof. dr. Nataša Atanasova z Oddelka za okoljsko gradbeništvo s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL (UL FGG). Skozi debato so lahko udeleženci dogodka izrazili svoje pomisleke, dvome in vprašanja glede postopkov priprave pitne vode, sistemov obveščanja o motnjah na sistemu pitne vode, pomenu obnavljanja tako zunanjih kot vodovodnih sistemov posameznih stavb. Dr. Atanasova je zaključila dogodek z besedami, da skrb za pitno vodo ne bi smela ostati stvar zakonov in direktiv, saj gre za skupno dobro.  

Science Cafe »Kaj je v naših kozarcih« je del javnih dogodkov projekta EUTOPIA_HEALTH, katerega cilj je približati znanost državljanom in industriji z vključevanjem javnosti v raziskovalne procese ter spodbujanjem sodelovanja med akademskimi ustanovami, podjetji in skupnostmi. Projekt želi ustvariti mostove med znanstvenimi spoznanji in realnimi potrebami ljudi ter industrije, da bi tako pospešil uporabo inovacij in izboljšal kakovost življenja v družbi.