Doc. dr. Meta Sterniša je žirijo prepričala s svojimi inovativnimi znanstvenimi prispevki pri razumevanju kvarjenja mesa ter vedenja mikroorganizmov v živilskih sistemih. Njeno raziskovanje vključuje odkrivanje fizioloških mehanizmov bakterij, ki povzročajo kvarjenje mesa, ter iskanje novih trajnostnih rešitev za zmanjšanje živilskih izgub, vključno z uporabo naravnih protimikrobnih spojin in naprednih embalažnih materialov. Žirija je izpostavila tudi njen prispevek k razvoju inovativnih pristopov za preprečevanje razvoja bakterijskih biofilmov na živilskih kontaktnih površinah, kar pomembno prispeva k večji varnosti in kakovosti živil.

Poleg svojega raziskovalnega dela sodeluje pri izvedbi dodiplomskih in podiplomskih programov na oddelku, sodeluje v mednarodnih in nacionalnih raziskovalnih projektih ter deluje kot članica uredniškega odbora revije International Journal of Food Microbiology.

O nagradi Danubius Young Scientist Award

Nagrado Danubius Young Scientist Award od leta 2014 podeljujeta Avstrijsko zvezno ministrstvo za izobraževanje, znanost in raziskave (BMBWF) ter Institut za Podonavsko regijo in Srednjo Evropo (IDM). Z njo želijo spodbujati mlade znanstvenike, da se vključijo v znanstveno preučevanje izzivov, pomembnih za podonavsko regijo.