Jan Cvitkovič je uspešen režiser, scenarist, ter občasno tudi igralec. Njegovi filmi so prejeli nagrade po vsem svetu, kljub temu pa si tekom svojega mladega življenja ni nikoli predstavljal, da bo pristal v filmskih vodah. Kot mladinec, se je najprej vpisal na študij fizike, nato pa smer spremenil in leta 1999 diplomiral iz arheologije na Filozofski fakulteti UL.  

 Že tekom študija je za scenarij Rop stoletja osvojil Grossmanovo nagrado. To pa je bil le začetek njegove uspešne kariere. Celovečerni film V leru, kjer je bil Jan so-scenarist in glavni igralec, je dobil nagrado za najboljši scenarij na 2. festivalu slovenskega filma v Portorožu. Kot glavni igralec je za svojo vlogo prejel tudi nagrado Stopov igralec leta in nagrado Yves Montand za najboljšega igralca festivala. Janov film Kruh in mleko je prejel nagrado za najboljši debitantski film v Benetkah. V Gijonu pa je za scenarij in režijo kratkega filma Srce je kos mesa prejel nagrado za najboljši kratek film. Njegov celovečerni film Odgrobadogroba je prejel "Altadis", nagrado za najboljšega novega režiserja na filmskem festivalu v San Sebastianu.  

Janovo najbolj aktualno delo je film Družinica, ki prikazuje propad idiličnega razmerja med staršema, povzročenega zaradi izgube dela in finančnega propada. Tudi ta celovečerni film je prejel v mnogo nagrad. Je dobitnih štirih Vesen, glavna igralka filma, njegova partnerica Irena Kovačevič, pa je za vlogo v slednjem filmu prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo na  filmskem festivalu v Montrealu.