Članica

Biotehniška fakulteta

Področje

Zeleni in digitalni prehod

Stopnja

1. stopnja

Kreditne točke (ECTS KT)

3

Termin izvedbe

2. semester

Dan in ura

Sreda, od 16.00 do 20.00

Način izvedbe

V živo

Opis

Vsebina predavanj bo vključevala:
- Pregled izbranih primerov pridelave alternativnih virov hranil (žuželke, mikroalge, SCP, celično pridelano meso)
- Različni načini pridelave oz. gojenja alternativnih virov hranil v urbanem okolju
- Metode za izboljšanje kakovosti in varnosti alternativnih virov hranil od pridelave do aplikacije v živilske izdelke
- Pomen pridelave alternativnih virov hranil za prehransko varnost in krožno gospodarstvo

Laboratorijske vaje bodo obsegale:
- Priprava bioreaktorja, nastavitev okoljskih parametrov za pridelavo mikroalge Arthrospira platensis ter priprava inkubatorja za vzgojo ličink velikega mokarja (Tenebrio molitor) na različnih substratih.
- Ovrednotenje in spremljanje rasti biomase z merjenjem OD, žetev in predelava alg ter  karakterizacija (proteini, maščobe, vrednost pH, aw, hitri testi (histamin), mikrobiološka varnost (Petrifilmi)).
- Spremljanje rasti ličink velikega mokarja na različnih substratih  in karakterizacija (proteini, maščobe, pH, aw, Petrifilmi).
- Aplikacija spiruline (Arthrospira platensis) in moke ličink velikega mokarja (Tenebrio molitor) v živilski izdelek; na pripravljenih izdelkih (biskvit, kruh) preveriti, kako vključitev spiruline in moke ličink velikega mokarja vpliva na parametre barve (Minolta CR), teksturne lastnosti, senzorično kakovost in osnovno kemijsko sestavo.