1. Poslovno poročilo rektorja 2015

Odmevi leta 2015
Januar

Razširjenost  vrst velikih zveri v Evropi leta 2011: rjavi medved (levo  zgoraj), evrazijski ris (desno zgoraj), volk (levo spodaj) in rosomah (desno spodaj).<br />
S temno  modro barvo so označena območja stalne prisotnosti velikih zveri, s  svetlo modro barvo območja občasne prisotnosti.<br />
Z rumenimi črtami so označene meje posameznih populacij. <br />
Vir: Chapron et al. 2014<br />
 <br />
Razširjenost vrst velikih zveri v Evropi leta 2011: rjavi medved (levo zgoraj), evrazijski ris (desno zgoraj), volk (levo spodaj) in rosomah (desno spodaj).
S temno modro barvo so označena območja stalne prisotnosti velikih zveri, s svetlo modro barvo območja občasne prisotnosti.
Z rumenimi črtami so označene meje posameznih populacij.
Vir: Chapron et al. 2014

Ugledna italijanska strokovna revija Domus je že tretje leto zapored Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v ljubljani uvrstila med top sto evropskih šol na področju arhitekture in oblikovanja. Na seznam se je uvrstila kot edina slovenska ustanova.

Sodelavci inštituta Jožef Stefan in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani so v reviji Nature Physics objavili članek Svetlobni nadzor nad topološkim nabojem v nematskih tekočih kristalih, ki opisuje eksperimente, v katerih z močno lasersko svetlobo ustvarijo in stabilizirajo par topoloških defektov v tekočem kristalu.

V reviji Science so raziskovalci z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani objavili članek Vrnitev velikih zveri v sodobno, gosto poseljeno Evropo. Z raziskavo so pokazali, da kar na tretjini ozemlja Evrope živi vsaj ena vrsta velikih zveri. Z modelom sobivanja s človekom je velike zveri mogoče ohranjati tudi v gozdno-kulturni krajini, celo v tako gosto poseljenem območju, kot je Evropa, so ugotovili raziskovalci.

Sodelavci s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani so na področju magnetokaloričnega hlajenja sodelovali pri razvoju štirih od šestdesetih obstoječih prototipnih naprav. Na področju elektrokaloričnih naprav so izdelali tretji tovrstni prototip na svetu, v izdelavi je tudi četrti prototip z implementacijo najnovejših dognanj. Na podlagi povabila prestižnega založnika je skupina svoje rezultate dela kot prva na svetu predstavila v znanstveni monografiji Magnetocaloric Energy Conversion: From Theory to Application in s tem dodatno potrdila svojo vodstveno vlogo v svetu.

Na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani smo konec januarja organizirali posvet o čezmejnem sodelovanju (Deans, Rectors, and Business Directors in the Region Meeting on the Cross-border Joint EU Projects Opportunities in the Area of Transport and Logistics), na katerem so sodelovali rektorji in dekani slovenskih, italijanskih, avstrijskih in hrvaških univerz, veleposlaniki Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Slovaške in Češke, profesorji ter predstavniki gospodarstva. Cilj posveta je bil priprava aktualnih tematik za prijavo na evropske razpise in pospešitev sodelovanja med zainteresiranimi.