Prof. dr. Gregor Majdič

Prof. dr. Gregor Majdič ima naziv rednega profesorja za fiziologijo na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in rednega profesorja za fiziologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Diplomiral je na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1992, kjer je leta 1994 tudi magistriral. Doktoriral je leta 1996 na Medicinski fakulteti Univerze v Edinburghu na Škotskem. Nato je še tri leta delal v tujini, in sicer kot postdoktorand na medicinski fakulteti, Southwestern Medical Center v Dallasu v Teksasu v ZDA. Od leta 2013 do leta 2021 je bil prodekan Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani.

Leta 2001 se je vrnil v Slovenijo, kjer je od takrat vodil svojo raziskovalno skupino. Glavna tematika njegovih raziskav so razlike v možganih med spoloma in biološke spolne razlike v drugih delih teles, dolgotrajni vplivi stresa na možgane in posledično zdravje ter morebitni vpliv hormonskih motilcev na zdravje. Drugo področje njegovih raziskav so raziskave matičnih celic in regenerativne medicine, predvsem z možnostjo uporabe za zdravljenje pri živalih, kar je že zelo uspešno prenesel v klinično prakso v veterinarski medicini. Za metodo zdravljenja psov in konjev z matičnimi celicami je s sodelavci prejel Rektorjevo nagrado za najboljšo inovacijo Univerze v Ljubljani ter nagrado za najboljšo inovacijo v javnem sektorju v Sloveniji v letu 2011. Za trženje te metode je ustanovil odcepljeno podjetje Animacel, ki posluje v štirih državah EU (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Nemčija), in Veliki Britaniji ter je bilo v letu 2012 uvrščeno med pet najbolj perspektivnih novih slovenskih podjetij. V okviru teh raziskav se v zadnjem času s sodelavci posveča tudi raziskavam kognitivne motnje psov, bolezni, zelo podobne alzheimerjevi bolezni, o kateri je še zelo malo znanega.

Do zdaj je objavil več kot 90 znanstvenih člankov v uglednih mednarodnih znanstvenih revijah, njegovi članki pa so bili citirani več kot 2000-krat. Bil je nosilec več nacionalnih in mednarodnih projektov, skupaj z Dr. Stuartom Tobetom s Colorado state University v Koloradu je bil sovodja dveh projektov ameriškega inštituta za zdravje NIH (National Institute of Health). Bil je izvoljen v naziv stalni gostujoči profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Zagrebu, s predavanji pa je gostoval na številnih univerzah v Evropi, ZDA in na Japonskem, med drugim na University of California Los Angeles (UCLA), University of California San Francisco (UCSF), Univerza v Yunanu na Kitajskem ter na Univerzi v Kyotu na Japonskem.

Zelo aktiven je pri prenosu znanja v javnost. Napisal je več kot 90 poljudnoznanstvenih člankov ter redno sodeluje v radijskih in televizijskih oddajah o znanstvenih vprašanjih. Več poljudnoznanstvenih in družbenokritičnih člankov je objavil tudi v Sobotni prilogi časopisa Delo. Za to udejstvovanje je prejel nagrado časopisa Delo za najboljši poljudnoznanstveni članek ter nagrado Prometej Slovenske znanstvene fundacije za dosežke pri promociji znanosti. O njegovem raziskovalnem delu je v letu 2017 RTV Slovenija posnela dokumentarni film v seriji Moj pogled na znanost.

Poleg tega se ukvarja s številnimi drugimi dejavnostmi. Rad ima vse aktivnosti v naravi, kot so plezanje, turno smučanje, potapljanje, gorsko kolesarjenje in podobno, zelo rad potuje in je obiskal že več kot 70 držav po svetu. Je tudi navdušen amaterski kuhar in nenazadnje pisatelj, saj je avtor treh leposlovnih knjig, mladinske poljudnoznanstvene knjige Skrivnost življenja, ter dveh zgodovinskih romanov, Gabrijelov pasijon in Beli saracen. V letu 2021 pa je izšla pri eni največjih svetovnih založb Springer Nature njegova knjiga Soul mate biology; science of attachment and love, ki na poljuden način opisuje, od kje evolucijsko izvira ljubezen ter kaj se dogaja v naših telesih in predvsem možganih, ko smo zaljubljeni.

Za mandatno obdobje od 1. oktobra 2021 do 30. septembra 2025 je bil izvoljen za rektorja Univerze v Ljubljani.

Kabinet rektorja

Kontakt

Univerza v Ljubljani
Kongresni trg 12
1000 Ljubljana

Telefon: 01 241 86 04
E-naslov: kabinet@uni-lj.si