Prorektor za umetnost

Prof. mag. Matjaž Drevenšek je profesor za saksofon na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Kot solist in komorni glasbenik (član Zagrebškega kvarteta saksofonov, LJD Ensemble ter drugih klasičnih, jazzovskih in rockovskih zasedb) nastopa po Evropi, Južni in Srednji Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA. Kot solist igra z naslednjimi vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini: Orkester Slovenske filharmonije (dirigenti A. Drčar, H. Graf, Th. Guschlbauer, U. Lajovic, M. Letonja, J. Simonov), Mariborska filharmonija (S. Robinson, M. Tarbuk), Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Orkester Slovenske vojske (SLO), Zagrebška filharmonija, Simfoniki in Big band HRT, Zagrebški solisti, Hrvaški komorni orkester, Simfonični pihalni orkester Hrvaške vojske (HR), Orkester republikanske garde (F), Hongkonški festivalski pihalni orkester (PRC), Pihalni orkester Kraljeve severne visoke glasbene šole (VB), Pihalni ansambel Emory in Pihalni ansambel Minnesotske univerze (ZDA) ter Nacionalni simfonični pihalni orkester iz San Joseja, Kostarika. Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Nemčija, Poljska, Severna Makedonija, Srbija) ter vodi številne poletne šole in mojstrske razrede v Evropi, Aziji, Srednji Ameriki in ZDA. Krstno je izvedel prek 80 skladb domačih in tujih avtorjev ter sodeloval pri 21 diskografskih izdajah.

Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija in Zvezi glasbene mladine Slovenije, bil je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov SAXGO in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici.

Za mandatno obdobje od 1. oktobra 2021 do 30. septembra 2025 je bil izvoljen za prorektorja Univerze v Ljubljani za umetnost.