Datum objave: 02.04.2024

Kategorija: Aktualno na Univerzi

 Festival hrane za možgane grafika

Univerza v Ljubljani vabi na Festival hrane za možgane, niz interdisciplinarnih dogodkov, pripravljenih po recepturi UL v sodelovanju z Inštitutom »Jožef Stefan«in Kemijskim inštitutom. Festivalski meni je trajnostno obarvan in za skupno mizo ob aktualnih družbenih vprašanjih in izzivih vzpostavljanja trajnostnih prehranskih sistemov povezuje raziskovalke in raziskovalce, alumne UL ter študentke in študente. Dogodki, ki bodo med 23. in 25. aprilom, so brezplačni, namenjeni širokemu občinstvu in jih bo (povečini) moč spremljati tudi prek spleta. 

Program (sledijo dopolnitve):

Lokalno, sezonsko, preprosto: načrtovanje obrokov po meri študentov

Brezplačna kuharska delavnica za študente in študentke UL

Torek, 23. april, in sreda, 24. april 2024, 17.00–19.00

Pokušina pod strehco, Zaloška cesta 42, 1000 Ljubljana 

Lokalno, sezonsko, preprosto: načrtovanje obrokov po meri študentov

Kako vnaprej pripraviti enostavne in slastne brezmesne obroke z lokalnimi in sezonskimi sestavinami? Na delavnici, ki jo bo vodil Dalibor Novaković, ustanovitelj in vodja ljubljanskega uličnega bistroja Žmoht, se bodo študentje in študentke lotili praktične priprave obrokov in se seznanili z nasveti za preprečevanje nastajanja in zmanjševanje zavržene hrane ter drugimi uporabnimi kuharskimi nasveti. Druženju bo sledila degustacija kulinaričnih kreacij. 

Namen delavnic je ob sproščenem in zabavnem druženju (s kuhalnico) opozoriti na problematiko zavržene hrane ter na pomen razmisleka o sestavinah, ki jih vključujemo v vsakdanje obroke, in njihovem okoljskem odtisu. 

Prijave so obvezne, in sicer najkasneje do torka, 16. aprila 2024, na tej povezavi. Udeležba na dogodku je brezplačna. Predhodne kuharske veščine niso predpogoj za udeležbo. 

Prostor za izvedbo delavnic nam je prijazno odstopila humanitarna organizacija Zavod Pod strehco

*Zaradi omejenega števila mest prijava na delavnico še ne pomeni avtomatične udeležbe. Potrditev udeležbe prejmete na vaš e-naslov najkasneje do ponedeljka, 15. aprila. 

***

Znanstveni slam

Torek, 23. april 2024, 19.00–20.30

Kino Bežigrad, Linhartova 11, 1000 Ljubljana

Znanstveni slam

Raziskovalke in raziskovalci Univerze v Ljubljani, Kemijskega inštituta, Inštituta »Jožef Stefan« in Kmetijskega inštituta Slovenije bodo na poljuden in zanimiv način predstavili tematsko raznolike raziskave in dosežke s področja trajnostnosti in (pre)hrane. 

Dogodek, ki ga bosta vodila novinarka Maja Ratej in komik Aleš Novak, soorganizira zavod Znanost na cesti. 

Brezplačne vstopnice so na voljo na tej povezavi

***

[Alumniteka] Naš planet na krožniku: kritični razmisleki o trajnostnih prehranskih sistemih

Sreda, 24. april 2024, 19.00–20.30

Edvard, Igriška 5, 1000 Ljubljana 

Naš planet na krožniku: kritični razmisleki o trajnostnih prehranskih sistemih

Koliko lahko k trajnosti prispeva posameznik? Kaj je širši miselni kontekst, ki lahko prepreči ali omogoči bolj trajnostne izbire? Kakšen je naš odnos do odpadkov in zavržene hrane? Kakšni so naši prehranski vzorci? Ali lahko naše prehranjevalne navade vplivajo na trajnost?Kako tudi iz trajnostnega vidika zagotoviti varno hrano in krmo?

Na tokratni Alumniteki se bomo posvetili trajnostnim prehranskim sistemom. Pogovarjali se bomo o tem, kaj uokvirja družbeno (ne)delovanje v povezavi s prehodom k bolj trajnostnim izbiram, kakšen je naš odnos do hrane in kakšne so naše prehranjevalne navede. Dotaknili se bomo tudi problematike zavržene hrane in odpadkov. 

Z nami bodo: 

Izr. prof. dr. Andreja Vezovnik, UL FDV

Katja Sreš, Ekologi brez meja

Asist. dr. Renata Marčič, UL FF

Izr. prof. dr. Dan Podjed, ZRC SAZU

Prof. dr. Tadej Malovrh, dr. vet. med.

Pridružite se nam v sredo, 24. aprila 2024, ob 19. uri v Edvardu (Igriška 5).

Alumniteke so brezplačne in odprte za vse, zaželena je le predhodna prijava.

Prenos v živo bo na tej povezavi

Alumniteka je cikel pogovorov z alumni UL za alumne, študente, zaposlene UL ter vse druge željne spremljanja aktualnih tem. Organiziramo jih v sodelovanju s posamezno fakulteto ali akademijo UL. K pogovoru pa skušamo privabiti strokovnjake z raznolikih področij, da na izbrano temo pogledamo z različnih zornih kotov.

***

Kako preživeti v prehranski džungli? Meni prihodnosti na žaru

Okrogla miza

Četrtek, 25. april 2024, 11.00–12.30

Edvard, Igriška 5, 1000 Ljubljana 

Kako preživeti v prehranski džungli?

Kako o trajnostnem in zdravem prehranjevanju razmišljati v času agroživilskih inovacij, podnebnih izzivov ter ob vse glasnejših razpravah o alternativnih virih in načinih prehranjevanja? 

Gostje in gosti: 

Prof. dr. Gregor Majdič, Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani, rektor 

Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Prof. Tanja Kamin, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani

Dr. Alen Albreht, vodja Laboratorija za prehrambeno kemijo, Kemijski inštitut

Prof. dr. Barbara Koroušić Seljak, Inštitut »Jožef Stefan«

Okroglo mizo bo moderirala Lea Udovč, STA.  

Udeležba na dogodku je brezplačna, prijava je obvezna – na tej povezavi. Število mest je omejeno. Okrogli mizi sledi trajnostno obarvana pogostitev. 

Prenos v živo bo na tej povezavi

***

Kaj smo zakuhali? V iskanju stabilnih prehranskih sistemov v svetu omejenih virov in nestabilnosti

Okrogla miza

Četrtek, 25. april 2024, 13.30–15.00

Edvard, Igriška 5, 1000 Ljubljana

Kaj smo zakuhali?

Kako zagotoviti stabilno in trajnostno prehransko verigo od polja/kurnika/morja do krožnika? Z znanstvenicami in znanstveniki se bomo pogovarjali o okoljskem odtisu in omejitvah pridelave in predelave hrane ter o okoljskih politikah in prehranski varnosti.  

Gostje in gosti: 

Prof. dr. Katja Vintar Mally, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Izr. prof. dr. Luka Juvančič, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Dr. Žiga Malek, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Dr. Ana Oberlintner, raziskovalka, Odsek za katalizo in reakcijsko inženirstvo, Kemijski inštitut

Prof. dr. Nives Ogrinc, Inštitut »Jožef Stefan«

Okroglo mizo bo moderirala Lea Udovč, STA. 

Udeležba na dogodku je brezplačna, prijava je obvezna – na tej povezavi. Število mest je omejeno. 

Prenos v živo bo na tej povezavi

***

[(Spre)govori znanost] Zbrani o(b) hrani: Hrana v različnih življenjskih obdobjih

Okrogla miza

Četrtek, 25. aprila 2024, 18.00–19.15 

Gostje in gosti: 

izr. prof. dr. Andreja Vezovnik, UL FDV

doc. dr. Primož Treven, UL BF

doc. dr. Evgen Benedik, UL BF 

Prenos v živo na AK TV.

Več informacij sledi kmalu.