V okviru projekta ULTRA@AGRIFOOD se bo naslednji mesec začel izvajati program z naslovom »Trajnostni prehranski sistemi: naravoslovni in inženirski temelji«, ki vključuje strokovna predavanja, katerih cilj je javnosti približati osnove trajnosti z vidika naravoslovja in inženirstva. Doseganje trajnosti in krožnosti v prehranskem sistemu namreč zahteva kvalitativni preskok ne le v zasnovi tehnoloških procesov, temveč tudi v organizaciji in načrtovanju celotne snovno-energetske verige.

Program je zasnovan v treh sklopih:

V prvem sklopu "Načela prehranskih sistemov" se vzpostavijo temelji strateškega okvira prehranskih sistemov, ideja trajnostnega kmetovanja ter varovanje narave in pomembnost lokalne pridelave ter novih prehranskih trendov.

V drugem sklopu "Krožnost na prepletu snovnih in energijskih tokov, obnovljivi viri" se podrobneje naslovi ideja snovne učinkovitosti s poudarkom na stranskih produktih na koncu življenjske dober ter s tem vpeljava tehnologij za konverzijo biogenih odpadkov, ki je dodatno poglobljena z sistemskim vidikom upravljanja snovno-energetskih sistemov in specifičnih tehnologij za energetsko izrabo odpadnih snovnih tokov.

V tretjem sklopu "Energetska učinkovitost in pridelava hrane", ki zakroži tehnične in naravoslovne temelje prehranskih sistemov, pa se izdatno analizirajo obnovljivi viri energije, energetska učinkovitost v stavbah ter regulativa in nacionalne strategije na področju oskrbe z energijo ter umeščanja kapacitet za pridobivanje energije v okolje, ki je povezano s prehranskimi sistemi.

Datum in lokacija: 8. maj do 20. junij 2024. Predavanja so hibridna in vključujejo srečanja v živo ter spletno izvedbo. Srečanja v živo so organizirana na Biotehniški fakulteti v Ljubljani (Jamnikarjeva ulica 101), spletna predavanja pa na platformi MS Teams.

Pogoj za udeležbo: najmanj končana srednješolska izobrazba in delovno znanje angleškega jezika (za morebitno uporabo tuje literature pri izobraževanju).

Prijava: prijave so odprte do 20. aprila 2024, prijavite se lahko preko obrazca.

Priznavanje tečaja: po uspešnem zaključku programa udeleženci prejmejo potrdilo o opravljenem usposabljanju katerega ocenjeni obseg znaša 4 ECTS.

Kontakt za dodatne informacije in vprašanja: Katerina Ivanovska, katerina.ivanovska@bf.uni-lj.si

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.

  • RS MVZI
  • UL
  • Načrt za okrevanje in odpornost
  • Financira Evropska unija (NextGenerationEU)