Obiskovalke in obiskovalci bodo na vodenem ogledu spoznali zgodovino deželnega dvorca in univerze ter si ogledali najpomembnejša dela v umetniški zbirki UL.

Vodički po razstavi, študentki Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, bosta poleg pestre zgodovine prostorov predstavili tudi arhivsko gradivo Univerze v Ljubljani, ki je zaščiteno kot kulturni spomenik, in muzejsko zbirko z umetniškimi deli, med katerimi so tudi dela Božidarja Jakca, Mateja Sternena, Emerika Bernarda in Hermana Gvardjančiča.

Zbirno mesto za vodeni ogled je pred rektoratom UL, Kongresni trg 12, ob 19. uri.

V Galeriji UL (vhod z Vegove 1), ki bo ta dan odprta med 18. in 22. uro, je na ogled razstava študentov in študentk Akademije za gledališče, radio, film in televizijo UL. Razstava prikazuje posodobljene rokokojske portrete študentov z nenavadnimi lasuljami in naglavnimi pokrivali. Pod mentorstvom doc. mag. Tine Kolenik so raziskovali pomen in vlogo lasulj in naglavnih pokrival v obdobju rokokoja, za navdih jim je služil tudi čudaški modni in življenjski slog, ki se je pojavil v Angliji v sredini 18. stoletja. Študenti so na podlagi teh zgodovinskih referenc zasnovali konceptualna in vizualna izhodišča za lasulje in naglavna pokrivala. Ko so izbrali primerna scenska ozadja, so se oblekli v ustrezne kostume in se vživeli v ekscesne like po vzoru tega igrivega in lahkotnega sloga. Tako je nastalo 26 razkošnih portretov.