Oznaka:

  • Raziskovanje
  • CTR 15

Datum objave:

Nagrada za najbolj inovativen projekt na področju zdravja živali na mednarodnem dogodku BioFit, v katerem so sodelovali raziskovalci Fakultete za farmacijo in Veterinarske fakultete.

Asist. dr. Urban Košak je s svojo ekipo prejel nagrado za najbolj inovativen projekt na področju zdravja živali na prestižnem dogodku Biofit. Prvo mesto so si prislužili z novim zdravilom za lajšanje simptomov pasje demence.

Na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani in Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani so zdravilo razvili »iz nule: »Razvili smo nov selektivni zaviralec butirilholinesteraze, ki poveča raven acetilholina, živčnega prenašalca v možganih, ki je odgovoren za spomin in učenje. Naš zaviralec izboljša spomin, kognitivne funkcije in učne sposobnosti miši z induciranimi simptomi Alzheimerjeve bolezni. Ni aktiven le na laboratorijskih živalih, temveč tudi na dejanskih bolnikih, ker izboljša kognitivne funkcije in kakovost življenja psov, ki trpijo zaradi kognitivne disfunkcije. Najpomembnejše je, da naš zaviralec ne povzroča neželenih holinergičnih učinkov, značilnih za druge učinkovine, ki povečujejo raven acetilholina v možganih. Naše zdravilo smo patentirali in ga želimo licencirati farmacevtskemu podjetju, ki se ukvarja z zdravjem živali ali ljudi. 

Več informacij na naslednji povezavi: https://www.biofit-event.com/2022-pitchers/ 

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo.