Oznaka:

  • Pisarna za prenos znanja

Datum objave:

Globalni razvoj in rast prebivalstva povečujeta pritiske na okolje. K trajnostnemu razvoju in upočasnitvi podnebnih sprememb, lahko prispevamo s spremembo svojih navad. Kje in na kakšen način lahko začnemo, bo predstavljeno na dogodkih v mesecu februarju.

Predavanje: Trajnostno bivanje in e-mobilnost

Samooskrba in uvedba e-mobilnosti. Na predavanju bo predstavljena odločitev za postavitev nič energijske hiše in izkušnja bivanja v takšnem objektu. Na podoben način od ideje do izvedbe bo obravnavana mala sončna elektrarna. Predstavljen pa bo tudi primer ekonomsko upravičenega prehoda z dieselskega avtomobila na električnega.

  • Kdaj: četrtek, 16. 2. 2023, 19.00 – 20.30
  • Kje: preko zoom povezave
  • Prijava: POPR

Izvedba: Matej Guštin in Matevž Bokalič, Fakulteta za elektrotehniko, Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko, začetna mentorja Študentskega energetskega kluba – ŠEK

Delavnica: Nevidno življenje odpadkov

Odpadki ne izginejo, ko jih zavržemo, temveč se z osupljivo hitrostjo kopičijo in zasedajo vse več prostora na našem planetu. Kako lahko razvijemo inovativne rešitve za reševanje odpadkov v gospodinjstvu? Da je znanost lahko tudi zabavna, potrjuje igra s kartami Umazane igre, ki je nastala v okviru projekta Nevidno življenje odpadkov. Igra navaja k razmisleku o posledicah malomarnega ravnanja z odpadki in prepoznavanju slabih navad. Pri razvoju igre so sodelovali ZRC SAZU, Value Add Games in Baltazar Consulting.

  • Kdaj: ponedeljek, 27. 2. 2023, 13.00 – 14.30
  • Kje: mala kulturna dvorana, Študentski dom Ljubljana, Svetčeva 9
  • Prijava: POPR

Izvedba: izr. prof. dr. Dan Podjed, avtor knjige Nevidno življenje odpadkov. Raziskovalec na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, izredni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in višji svetovalec na Inovacijsko-razvojnem inštitutu Univerze v Ljubljani.

Več informacij o vseh aktivnostih, ki se odvijajo v EKO mesecu UL