Oznaka:

  • Pisarna za prenos znanja
  • Raziskovanje

Datum objave:

Pisarna za prenos znanja UL je v sklopu Svetovnega dneva intelektualne lastnine skupaj z raziskovalkami UL BF in spin-out podjetja Elogium posnela promocijski video.

Svetovni dan intelektualne lastnine se vsako leto praznuje 26. aprila, namenjen pa je ozaveščanju javnosti o pomenu intelektualne lastnine in njenem vplivu na družbo, spodbujanju ustvarjalnosti in inovativnosti. Letos se v ospredje postavlja predvsem aktivnost žensk na področju intelektualne lastnine in tako opozarja na njihovo pomembno vlogo v znanosti, umetnosti ali gospodarstvu.

Promocijski video prikazuje velik dosežek raziskovalk s Katedre za mikrobno ekologijo in fiziologijo na Biotehniški fakulteti UL na področju piščančjih probiotikov. Prof. dr. Ines Mandić-Mulec, asist. dr. Katarina Šimunović in doc. dr. Polonca Štefanič skupaj sodelujejo pri razvoju inovativnega, varnega in trajnostnega preprečevanja širjenja škodljivih bakterij s piščancev na ljudi.

Izumiteljice izuma sevov Bacillus subtilis za obvladovanje patogenih bakterij in povečanje rasti pri perutnini, so tudi del latvijskega start-up podjetja Elogium. Univerza v Ljubljani je podjetju že podelila izključno licenco za izkoriščanje izuma za uporabo bakterije B. subtilis, kot dodatek krmi ali vodi v reji perutnine.

Njihova dobra zgodba pa se zdaj nadaljuje – prebojna inovacija je ravno pridobila investicijo v vrednosti 500.000 evrov.

Čestitke celotni ekipi za uspeh in za nov dokaz, da se naš inovacijski ekosistem z iskrenim sodelovanjem in zaupanjem vztrajno utrjuje in gradi. 

Zato še naprej #inovirajmoskupaj

Video in montaža: Eva Plešec

Scenarij: Eva Plešec, Simona Rataj, doc. dr. Polonca Štefanič