Oznaka:

  • UL za trajnostno družbo – ULTRA
  • Vseživljenjsko učenje in mikrodokazila

Datum objave:

Na projektih, ki potekajo v sklopu vseživljenjskega učenja in mikrodokazil, je veliko novosti. V sredo, 13. decembra 2023 je v okviru projekta NOO ULTRA – Univerza v Ljubljani za trajnostno družbo, potekala ustanovitvena seja Programskega sveta VŽU in mikrodokazil. Glavne naloge programskega sveta so spremljanje uvajanja mikrodokazil ter potrjevanje učnih programov za pridobitev mikrodokazil. Na seji je bil potrjen prvi učni program, ki ga je pripravila Biotehniška fakulteta UL. Prva seja dobro naznanja, kako aktivno bo leto 2024 v potrjevanju učnih programov v okviru pilotov NOO ULTRA in delu na področju razvoja sistema mikrodokazil.

Biotehniška fakulteta UL pripravlja več učnih programov v okviru projekta NOO ULTRA, v začetku meseca so imeli tudi prvi sestanek usmerjevalnega odbora za projekt ULTRA@AGRIFOOD. V prostorih Fakultete je 5. decembra potekal prvi sestanek usmerjevalnega odbora za projekt ULTRA@AGRIFOOD. Usmerjevalni odbor predstavlja mehanizem, ki so ga uvedli z namenom pridobivanja stalnih povratnih informacij o pripravljenih in izvedenih programih za vseživljenjsko učenje in mikrodokazila v okviru projekta ULTRA@AGRIFOOD, ki poteka v okviru NOO ULTRA, kot del pilotnega projekta VŽU in mikrodokazila. 

V okviru pripravljalnih dejavnosti je projektna skupina v novembru izvedla anketo za ugotavljanje potreb po dodatnem izobraževanju na področju trajnostnega razvoja in zelenega prehoda na krožne prehranske sisteme. Na sestanku usmerjevalnega odbora so bili predstavljeni rezultati analize. Usmerjevalni odbor deluje tudi kot mehanizem za pridobivanje povratnih informacij od organizacij, ki so del ciljnih skupin za pridobivanje dodatnega interdisciplinarnega znanja.

Odbor se je sestal s predstavniki šestih zunanjih organizacij, in sicer z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije in Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. Skupaj s predstavniki Biotehniške fakultete v Ljubljani so razpravljali o rezultatih ankete, in posredovali povratne informacije o izobraževalnih potrebah njihovih članov in članic ter zaposlenih.

Cilj projekta je uvesti tri interdisciplinarne modularne programe za znanje, spretnosti in kompetence za trajnostni, podnebno nevtralni in krožni prehranski sistem. Pilotni učni programi se bodo izvajali v letih 2024 in 2025, udeleženci pa bodo pridobili certifikat z ustreznim številom kreditnih točk ECTS, kot potrditev njihove aktivne udeležbe v programih.

Projekt izvaja konzorcij šestih partnerjev Univerze v Ljubljani: Biotehniška fakulteta (nosilkaprojekta), Ekonomska fakulteta, Fakulteta za strojništvo, Elektrotehniška fakulteta, Fakulteta za družbene vede in Filozofska fakulteta UL.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.

#NOO_ULTRA #NextGenerationEU #Eusredstva #VŽU #mikrodokazila

  • RS MVZI
  • UL
  • Načrt za okrevanje in odpornost
  • Financira Evropska unija (NextGenerationEU)