Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVŠZI) je v decembru 2023 v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo ter ob podpori evropske skupnosti znanja in inovacij Climate KIC pripravilo eVodnik za ozelenitev visokega šolstva, in sicer na pobudo visokošolskih zavodov, ki izvajajo pilotne projekte v okviru Reforme visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0. Njegov osrednji namen je prispevati k razumevanju in spodbujanju aktivnosti za ozelenitev visokega šolstva v Sloveniji. V njem so med primeri ozelenitvenih pristopov iz slovenskega visokošolskega okolja predstavljene tudi posamezne aktivnosti Univerze v Ljubljani na tem področju.

Omenjeni eVodnik poleg tega vključuje tudi ePojmovnik z več kot 120 gesli s področja trajnostnega razvoja in zelenega prehoda, uporabne povezave do mednarodnih lestvic, kompetenčnih okvirov, dobrih praks in političnih priporočil za trajnostno preobrazbo visokega šolstva. 

Posebno pozornost posveča tudi predstavitvi t. i. trajnostnega pristopa na ravni celotne institucije, "ki vključuje vsa področja dejavnosti, vključno s poučevanjem in učenjem, raziskavami in inovacijami, upravljanjem, infrastrukturo, opremo in dejavnostmi" (MVŠZI, 2023). Takšen pristop torej predvideva, da so načela trajnostnega razvoja integrirana v vse oblike in ravni delovanja visokošolskih zavodov ter da je v proces načrtovanja in izvajanja aktivnosti za njihovo trajnostno preobrazbo vključen širok krog različnih deležnikov. 

*Fotografija: Pexels.com (2023).