Oznaka:

  • Raziskovanje
  • Študij

Datum objave:

Objavljen je javni razpis za podelitev nagrade dr. Uroša Seljaka za leto 2024. Kozmolog dr. Uroš Seljak vsako leto v enkratnem znesku 10.000 USD podpre najboljše znanstvene objave slovenskih študentov, z namenom spodbujanja in podpiranja znanstvenih objav študentk in študentov na študijskih programih prve in druge stopnje v Republiki Sloveniji ter spodbujanja mentoriranja študentk, študentov. Rok za prijavo na razpis je 15. april 2024.

Dr. Uroš Seljak, profesor na Oddelku za fiziko na Univerzi Kalifornije, Berkeley, alumen Univerze v Ljubljani (UL) in mentor na Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji (ASEF), je leta 2021 prejel Gruberjevo nagrado. To je ena najprestižnejših svetovnih znanstvenih nagrad s področja kozmologije, ki jo podeljuje Gruberjeva fundacija Univerze Yale. Nagrado v višini 500.000 USD je prejel skupaj s še dvema nagrajencema, in sicer za bistven prispevek k metodam, ki so ključne za raziskovanje in razumevanje nastanka vesolja.

S svojim delom nagrade je ustanovil dobrodelni sklad, s katerim se v obliki nagrade dr. Uroša Seljaka v enkratnem znesku 10.000 USD vsako leto podpre najboljše znanstvene objave slovenskih študentov.

Razpis za podelitev nagrade vsako študijsko leto razpišeta UL in Inštitut ASEF. Nagrado podelijo skupaj rektor UL, donator in Inštitut ASEF.

Kandidati za nagrado so lahko osebe:

  • ki so bile v času raziskovalnega dela, ki je vodilo do znanstvene objave, vpisani na prvo ali drugo stopnjo študija na enem od visokošolskih zavodov v Republiki Sloveniji,
  • ki so avtor ali soavtor znanstvenega dela, ki je javno objavljeno ali sprejeto v objavo z dokazili urednika, če od prenehanja statusa študenta v programu, kjer je bilo opravljeno, raziskovanje, ni minilo več kot 2 leti do kandidature za nagrado,
  • ki nagrade dr. Uroša Seljaka še niso prejeli.

Razpis je objavljen na tej povezavi.