Univerza v Ljubljani je z novim letom v okviru projekta NOO ULTRA – Univerza v Ljubljani za trajnostno družbo – aktivno začela z uvajanjem testnih krajših učnih izobraževanj in usposabljanj za mikrodokazila. Univerza v Ljubljani je danes izdala prvo potrdilo o krajšem izobraževanju in usposabljanju za mikrodokazila, v naslednjih mesecih bo Programski svet za mikrodokazila obravnaval več predlogov za učne programe in nadaljeval z delom na področju razvoja sistema mikrodokazil.   

Do zdaj je bilo potrjenih že štirinajst izobraževanj, štiri so bila uspešno izvedena. Med ta sodijo Zagotavljanje sterilnosti, Pozicioniranje, navigacija in prenos časa v digitalni družbi (modul A1: geodezija in geoinformatika – nižji nivo) v dveh izvedbah ter Pozicioniranje, navigacija in prenos časa v digitalni družbi (modul A2: geodezija in geoinformatika – višji nivo). 

Trenutno so na voljo krajša učna izobraževanje in usposabljanja: 

Trajnostna in družbeno odgovorna reciklaža odpadkov v jeklarski in aluminijski industriji

Usposabljanje je namenjeno spoznavanju osnovnih konceptov in smernic reciklaže in ponovne uporabe materialov v aluminijski in jeklarski industriji, saj ključno prispevata k manjšemu okoljskemu odtisu podjetij, kar posredno vpliva na zmanjšanje stroškov in povečanje energijske učinkovitosti.

Udeleženke in udeleženci usposabljanja se bodo imeli priložnost seznaniti s pomembnostjo reciklaže materialov za razvoj družbe, spoznali evropsko zakonodajo pri ravnanju z odpadki, uporabnost odpadkov kot surovin za ponovno uporabo in predelavo v izdelke, se poglobili v klasifikacijo odpadkov in možnost njihove nadaljnje uporabe ter se priučili postopka uporabe kovinskih odpadkov kot surovine za izdelavo novih polproizvodov in proizvodov v jeklarski in aluminijski industriji.

Usposabljanje bo na Fakulteti za družbene vede UL, 26. marca 2024, ob 11. uri. Namenjeno je študentkam in študentom, alumnom, zaposlenim različnih tehniških in družboslovnih smeri, ki želijo ali potrebujejo znanje na področju reciklaže in ponovne uporabe kovinskih odpadkov. Usposabljanje je brezplačno.

Več informacij je na voljo na tej povezavi. 

Digitalna diplomacija

Usposabljanje digitalne pismenosti v diplomaciji je namenjeno krepitvi digitalnih kompetenc in odzivnosti diplomacije na sodobne družbeno-ekonomske cilje, vezane na trajnostni razvoj. Nepoznavanje "moči" in "priložnosti" družbenih omrežij sta namreč eni izmed ključnih pomanjkljivosti za izvajanje digitalne diplomacije.

Namen usposabljanja je za udeleženke in udeležence spoznati značilnosti digitalne diplomacije in njeno konkretno uporabo v zunanji diplomatski komunikaciji. Sodelujoče in sodelujoči se bodo imeli priložnost posvetiti družbenim, tehničnim in oblikovnim vidikom digitalne diplomacije ter analizirati njihove prednosti in slabosti. Seznanili se bodo z uporabo digitalnih orodij pri komuniciranju sporočil iz diplomatskih dejavnosti in analizirali najpogostejše napake, ki se pojavljajo pri uporabi družbenih omrežij. 

Usposabljanje bo na Fakulteti za družbene vede UL, 9. in 16. aprila 2024, med 16. in 20. uro. Namenjeno je študentkam in študentom, alumnom, zaposlenim na UL in zaposlenim v javnih institucijah in gospodarstvu. Usposabljanje je brezplačno. 

Več informacij je na voljo tukaj

  • RS MVZI
  • UL
  • Načrt za okrevanje in odpornost
  • Financira Evropska unija (NextGenerationEU)