Datum objave:

Prorektor za raziskovanje in razvoj, prof. dr. Anton Ramšak, in prorektor za področje internacionalizacije in kakovosti, prof. dr. Boštjan Markoli, sta v torek, 2. aprila 2024, gostila predstavnike Univerze v Gradcu.

Srečanje je bilo namenjeno poglobitvi sodelovanja med univerzama na raziskovalnem in izobraževalnem področju. Prav tako so, na vzporednih srečanjih posameznih skupin, potekali pogovori glede sodelovanja in prihodnjih načrtov na področju slavistike, mednarodnih odnosov oz. jugovzhodnih evropskih študij, doktorske šole in izmenjave osebja in študentov. Obe univerzi se srečujeta s podobnimi vprašanji in izzivi na področju izmenjav, poučevanja slovanskih jezikov, uporabe umetne inteligence in pridobivanja študentov in zaposlenih iz tujine.

Univerzi si bosta tudi v prihodnje prizadevali za povečanje števila izmenjav, nadgradnjo sodelovanja na magistrskem in doktorskem študiju na področju mednarodnih odnosov, izvedbo skupnih aktivnosti na področju slavistike, doktorske šole in drugih področjih ter izmenjavo dobrih praks.

Univerza v Gradcu združuje šest fakultet s področja humanistike, katoliške teologije, naravoslovnih znanosti, prava, družbenih, ekonomskih, okoljskih, regionalnih in izobraževalnih ved. V letošnjem letu na Univerzi v Gradcu študira okrog 30.000 študentov. Univerza v Ljubljani sodeluje  z Univerzo v Gradcu v okviru programa Erasmus+ že od leta 1999/2000 oz. od začetka sodelovanja v programu Erasmus+. Trenutno ima 10 članic Univerze v Ljubljani sklenjene Erasmus+ medinstitucionalne sporazume z Univerzo v Gradcu: Biotehniška fakulteta, Ekonomska fakulteta, Fakulteta za družbene vede, Fakulteta za farmacijo, Fakulteta za matematiko in fiziko, Filozofska fakulteta, Naravoslovnotehniška fakulteta, Pedagoška fakulteta, Pravna fakulteta in Teološka fakulteta.

Od leta 2019/2020 je bilo med univerzama izvedenih 51 izmenjav študentov. Prav tako na Univerzi v Gradcu deluje tudi lektorat slovenskega jezika.