Usposabljanje z naslovom "Veščine komuniciranja za dostopno znanost: podkasti", ki je potekalo 19. aprila 2024 na Fakulteti za družbene vede, je prvo izvedeno usposabljanje pilotnega projekta Komuniciranje znanosti in krizno komuniciranje za trajnostni razvoj. Cilj vsebinsko raznolikega usposabljanja je bil opremiti udeležence z veščinami učinkovitega prenosa znanja prek podkastov in jih opogumiti, da bi sami s svojimi podkasti predstavljali kompleksne znanstvene teme tako, da bi bile razumljive in privlačne širšemu občinstvu.

Na enodnevni delavnici so se raziskovalci in študenti pod vodstvom priznanih strokovnjakov, kot so Maja Ratej iz Radia Slovenija, Anže Tomić s platforme Apparatus ter neodvisni DOP in snemalec Domen Ožbot, naučili osnov načrtovanja, snemanja in distribucije podkastov.

V prvem delu so se udeleženci seznanili s pomenom pripovedovanja zgodb za jasno in učinkovito posredovanje znanstvenih odkritij ter pristopi za identifikacijo in širjenje ciljnih občinstev. V drugem in tretjem delu pa so se spoznavali z načini produkcije in širjenja zvočnih podkastov, izbiro prave opreme, specifičnimi vidiki zvočne in vizualne govorice ter tehnikami snemanja in urejanju zvočnih in video vsebin.

Vsak udeleženec bo v prihodnjih tednih lahko pod mentorstvom predavateljev ustvaril in posnel lastno epizodo podkasta, kar bo udeležencem omogočilo praktično uporabo novih znanj.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.

  • RS MVZI
  • UL
  • Načrt za okrevanje in odpornost
  • Financira Evropska unija (NextGenerationEU)