Oznaka:

  • Nagrade in priznanja

Datum objave:

Upravni odbor Cankarjeve nagrade je v četrtek zgodaj popoldne v prostorih DSP/PEN v Ljubljani predstavil nominirane avtorice in avtorja za Cankarjevo nagrado.

Žirija v sestavi dr. Alenka Koron (ZRC SAZU), predsednica dr. Mateja Pezdirc Bartol (Univerza v Ljubljani), Simona Semenič (UO CN), dr. Igor Divjak (Slovenski center PEN) in dr. Tomaž Toporišič (Slovenska akademija znanosti in umetnosti) je izmed petinštiridesetih prijavljenih knjig s strani skoraj vseh slovenskih založb v ožji izbor uvrstila pet avtorjev, natančneje tri avtorice in dva avtorja. To so Anja Mateja Gomboc z romanom Gorica (Miš), Anja Mugerli z romanom Pričakovanja (Cankarjeva založba), Pia Prezelj z romanom Težka voda (Goga), Denis Škofič s pesniško zbirko Tuskulum (Cankarjeva založba) in Aleš Šteger z esejistično zbirko Na mestu zapisano (Beletrina).

Cankarjevo nagrado so na pobudo Slovenskega centra PEN soustanovili SAZU, SC PEN, UL in ZRC SAZU, donatorica nagrade je Občina Vrhnika.  Nagrado (sestavljajo jo utemeljitev, priznanje in denarni del v višini vsaj 7000 evrov) bodo letos podelili že petič. Kdo se bo pridružil Sebastijanu Preglju, Gašperju Kralju, Simoni Semenič in Mojci Kumerdej boste izvedeli v četrtek, 30. maja ob 19.30 – nagrado bodo podelili  v Cankarjevem domu na Cankarjevi Vrhniki. Program bo povezoval dramski igralec Matej Puc, ki bo interpretiral tudi Cankarja, nastopila bosta Mešani pevski zbor Ivana Cankarja Vrhnika in Trio Rupnik. Za vse, ki ne boste utegnili na Vrhniko, pa še dobra novica: podelitev bo prenašal Program Ars, ob časniku Dnevnik prav tako zanesljiv medijski partner Cankarjeve nagrade.

Seveda bo UO CN tudi letos honoriral vse sodelujoče. Ob Občini Vrhnika velja omeniti družbo Krka, ki Cankarjevo nagrado redno podpira.

Podelitev Cankarjevih nagrad bo 30. maja 2024 na Vrhniki.