Oznaka:

  • Nagrade in priznanja
  • UL MF

Datum objave:

Dr. Mateja Bulc je prejela odlikovanje za zasluge za življenjsko delo na področju razvoja družinske medicine. Državna odlikovanja so simbol hvaležnosti, spoštovanja in priznanja za izjemne dosežke v razvoju in blaginji države ter družbe.

Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je 8. maja 2024, pred dnevom Evrope, podelila državna odlikovanja kot simbol hvaležnosti, spoštovanja in priznanja za izjemne dosežke v razvoju in blaginji države ter družbe. Med prejemniki odlikovanj je bila tudi dr. Mateja Bulc, ki je bila izpostavljena zaradi svojega pomembnega prispevka k razvoju družinske medicine in promociji zdravstvene oskrbe v Sloveniji. To priznanje je simbol družbenega angažmaja in vpliva, ki ga je imela njena strokovna predanost na dobrobit skupnosti in njene pomembne vloge pri prenašanju znanja in poslanstva na mlajše generacije.

Kot soustanoviteljica Katedre za družinsko medicino na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je dr. Mateja Bulc igrala ključno vlogo pri razvoju in akademski uveljavitvi te stroke v Sloveniji. Je priznana strokovnjakinja na področju preventivne medicine ter spoštovana zdravnica v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer tudi po upokojitvi še vedno zavzeto opravlja svoje poslanstvo. S svojim delom v mednarodnih strokovnih organizacijah je prispevala k prepoznavnosti Slovenije na področju družinske medicine in pomembno vplivala na priznanje te specialnosti v slovenskem zdravstvu.

Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je svoj slavnostni govor sklenila z besedami: »S svojim življenjem, delom, požrtvovalnostjo in predanostjo ste vsi prejemniki odlikovanj pomembno sooblikovali razvoj in blaginjo vseh nas. Podeljeno državno odlikovanje je izraz naše iskrene hvaležnosti, spoštovanja in priznanja za prispevek k napredku in blaginji naše države in družbe. Odličnost pomeni glas, ki ga posameznik ima in ga uporabi v širšo družbeno korist, ne le zase. Platon je zapisal, da človeka merimo po tem, kar dela s svojimi sposobnostmi, sama pa dodajam, da nam delo, ki ga opravimo dobro in skrbno, daje novo moč in je navdih tudi drugim. To velja za vse vas.«

Dr. Mateja Bulc, iskrene čestitke za to izjemno priznanje! Vaše delo in predanost sta navdihujoča.