Oznaka:

  • UL PF

Datum objave:

V 77. letu starosti je življenjsko pot sklenil prof. dr. Marko Ilešič, velikan na področju prava. Med letoma 1984 in 2004 je bil profesor civilnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, zadnja tri leta tudi njen dekan. Leta 2004 je postal sodnik sodišča Evropske unije in to funkcijo opravljal do smrti.

Prof. dr. Ilešič je svoje strokovno znanje predajal predvsem na področju civilnega, mednarodno zasebnega in gospodarskega prava in je kot profesor, prodekan in dekan Pravne fakultete Univerze v Ljubljani sooblikoval prihodnost številnih generacij mladih pravnic in pravnikov. Zaradi izrazitega zanimanja za športno pravo je predsedoval Sodišču združenega dela za telesno kulturo ter zasedal kot sodnik na pritožbenem razsodišču Evropske nogometne zveze (UEFA) in pritožbenem razsodišču Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Poleg tega je opravljal vodstvene funkcije kot predsednik Nogometne zveze Slovenije, predsednik Nogometne zveze Jugoslavije ter kot član izvršnega odbora in nato kot podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

S svojim delom je pomembno prispeval k delovanju Gospodarske zbornice Jugoslavije, Mednarodne trgovinske zbornice v Parizu in Borznega sodišča v Ljubljani. Njegovo delo je imelo pomemben prispevek k razvoju slovenske pravne znanosti. Za svoje požrtvovalno delo je prejel priznanje Zveze društev pravnikov Slovenije. Prav tako je prejel naziv častnega člana Društva za pomorsko pravo Slovenije in naziv častnega člana Nogometne zveze Slovenije.

Prof. dr. Marko Ilešič se je zapisal kot briljanten pravnik, ki je svoje poslanstvo opravljal z neizmerno predanostjo in modrostjo. Njegova smrt je velika izguba za pravno skupnost in za vse, ki stopajo po njegovih stopinjah. Njegova predanost in strokovnost bodo še naprej služile kot navdih prihodnjih generacij.

Svojcem in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.

Žalna seja bo v petek, 28. junija 2024, ob 12. uri, v rdeči dvorani Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na Poljanskem nasipu 2 v Ljubljani. Vpis v žalno knjigo bo mogoč že pred začetkom žalne seje, od 11.30 dalje v rdeči predavalnici.