Oznaka:

  • Poletna šola
  • Sporočilo za javnost

Datum objave:

Univerza v Ljubljani se zaveda pomembnosti interaktivnega in navdihujočega spoznavanja poklicev prihodnosti, predvsem pa svojega poslanstva pri soustvarjanju odprtega pogovora o pomembnosti izbire študijskega programa. Za dijakinje in dijake na Rektoratu Univerze v Ljubljani zato tudi letos organiziramo poletno šolo, namenjeno kariernemu svetovanju in spoznavanju vesoljskih znanosti, ki bo potekala tik pred in v začetku novega šolskega leta.

Udeleženke in udeleženci bodo na prvi dan poletne šole, v soboto, 31. avgusta, imeli enkratno priložnost spoznati nov interdisciplinarni mednarodni magistrski študijski program Vesoljska medicina (SpaceMed), ki se bo v prihodnjem zimskem semestru prvič odvijal prav v Sloveniji. V Nordijskem centru Planica, kjer bo potekal prvi dan letošnje poletne šole, bodo spoznali še eno novost: interdisciplinarni študentski vesoljski projekt SpaceDent – prvi korak k pripravi zobozdravstva za misije na Luno in Mars.

V soboto, 7. septembra, drugi dan poletne šole, bodo imele dijakinje in dijaki priložnost ob podpori strokovnih sodelavk in sodelavcev Univerze v Ljubljani raziskati in poiskati svojo priložnost študija na najstarejši, največji in tudi mednarodno priznani visokošolski ter znanstvenoraziskovalni ustanovi v Sloveniji, Univerzi v Ljubljani. Udeležba na poletni šoli je brezplačna.

"Ko dijakinje in dijaki izbirajo najprimernejši študijski program zase, praviloma izbirajo študij prve, dodiplomske stopnje, razen, ko izbirajo med t. i. enovitimi magistrskimi študijskimi programi: pravo, medicina, veterina, teologija, pedagoška matematika, farmacija, arhitektura. Po diplomi prve stopnje študente čaka nov razmislek in izbira magistrskega študijskega programa, ki vodi do popolne univerzitetne izobrazbe in naziva magistrica/magister. Na Univerzi v Ljubljani je izbira študijskih programov na magistrski stopnji še bolj pestra, še bolj usmerjena v sodobne in prihajajoče trende razvoja, predvsem pa interdisciplinarna in pogosto celo mednarodna. Velik delež dodiplomskih študijskih programov študentom omogoča prehod na magistrski študijski program, o katerem pred tremi/štirimi leti, ko so se vpisovali na študij, niso še nič vedeli," pojasnjuje dr. Sabina Žnidaršič, svetovalka za podporo kandidatom za vpis na Univerzo v Ljubljani.

"Vesoljska znanost je prav tako področje izobraževanja in razvoja družbe, ki vključuje in potrebuje študente kar najbolj različnih študijskih smeri. Visokošolska prijavno informacijska služba (VPIS) Univerze v Ljubljani z opozarjanjem na pestrost izbire na podiplomskem študiju ponuja perspektivo tudi tistim dijakom, ki ob prijavi na študij ne vedo prav dobro, kateri študijski program bi izbrali, ker jih zanima preveč raznolikih področij. Priložnosti, ki jih ponuja vertikalna perspektiva in prehodnost študija, letos predstavlja razvijajoče se področje vesoljske medicine, pomembnega dela vesoljske znanosti," dodaja dr. Žnidaršič.

Poletna šola je za dijakinje in dijake brezplačna, obvezna pa je prijava.