Egiptovske mumije dišijo po lesu, začimbah in sladkem

Z leve: Emma Paolin (UL FKKT), dr. Cecilia Bembibre (UCL), dr. Abdelrazek Elnaggar (UL FKKT). Foto: UL FKKT
Datum objave:
Raziskovalci Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z Egiptovskim muzejem v Kairu ter strokovnjaki iz Poljske in Velike Britanije izvedli prvo sistematično preučitev vonjev egiptovskih mumij. Študija, objavljena v prestižni reviji Journal of the American Chemical Society (JACS), podaja povsem novo neporušno metodo, osnovano na kemijski in senzorični analizi.
Raziskava, ki jo je vodil prof. dr. Matija Strlič s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UL, je razkrila štiri glavne vire aromatičnih spojin:
- mumifikacijski materiali in njihovi razgradni produkti,
- naravni pripravki za kontrolo insektov,
- sintetični pesticidi ter
- hlapni produkti mikrobiološke razgradnje.
Za slednje so v raziskavo vključili tudi mikrobiološke analize za določanje aktivnosti bakterij in plesni. Pokazali so, da je moč vsaj delno razlikovati med snovmi, ki izvirajo iz samega mumificiranega telesa ali njegove razgradnje ter snovi, uporabljenih za konserviranje-restavriranje.
Prof. dr. Strlič pojasnjuje: "Vonj mumij je že dolgo predmet zanimanja strokovnjakov in javnosti, vendar doslej ni bilo celovite študije na tako številnem izboru mumij. Ta prebojna raziskava bo izboljšala konservatorske prakse ter kustosem omogočila inovativne predstavitve muzejskih zbirk."
Naslednji korak, ki ga načrtujejo raziskovalci, namreč zaobjema sintezo replike vonja za uporabo na vonjalnih razstavah.
Dostop do članka
E. Paolin, C. Bembibre, F. Di Gianvincenzo, J. Cesar Torres-Elguera, R. Deraz, I. Kraševec, A. Abdellah, A. Ahmed, I. Kralj Cigić, A. Elnaggar, A. Abdelhalim, T. Sawoszczuk, M. Strlič: “Ancient Egyptian Mummified Bodies: Cross-disciplinary Analysis of Their Smell”, J. Am. Chem. Soc. https://doi.org/10.1021/jacs.4c15769