Krajše izobraževanje o odpadni hrani povezalo stroko, prakso in trajnostne rešitve

Datum objave:
Na Biotehniški fakulteti so uspešno zaključili prvo izvedbo krajšega izobraževanja za pridobitev potrdila o mikrodokazilu z naslovom "Izgube hrane in odpadna hrana: vzroki za nastanek in možnosti za zmanjšanje".
Udeleženci so tekom programa osvojili ali osvežili temeljne pojme in definicije s področja odpadne hrane, se seznanili z aktualno zakonodajo ter spoznali primere dobrih praks z vidika krožnega gospodarstva. Krajše izobraževanje je bilo namenjeno predvsem razumevanju vzrokov za nastanek odpadne hrane na različnih ravneh verige preskrbe s hrano. Udeleženci so se med drugim poglobili tudi v tehnološke, mikrobiološke in senzorične pristope, ki omogočajo zmanjšanje izgub in odpadne hrane.
Udeleženci so praktične veščine nadgradili v laboratorijih:
- Na Biotehniški fakulteti: Naučili so se presojati, kdaj je živilo še primerno za uživanje, ter razumeti tveganja in metode ocenjevanja mikrobiološke varnosti pri shranjevanju in rokovanju z živili.
- Na Veterinarski fakulteti: Osredotočili so se na vpliv pakirnih materialov na živila. Spoznali so vlogo različnih vrst embalaže pri podaljševanju roka uporabnosti ter se seznanili z možnimi vplivi materialov, vključno z mikroplastiko, na kakovost hrane.
Izobraževanje je združevalo teoretična predavanja s praktičnimi vajami in terenskim delom. Poleg laboratorijskih vaj je bil pomemben del programa tudi:
- Ekskurzija v Mini tovarno: Udeleženci so obiskali Mini tovarno (ETRI Group, Zadruga Allium), kjer so spoznali inovativne trajnostne projekte in praktični primer uporabe presežkov hrane (izdelava kruhovih cmočkov iz neprodanega kruha). Obisk je bil tudi priložnost za predstavitev idejnih zasnov seminarskih nalog udeležencev.
- Zaključne predstavitve seminarjev: Na zaključnem srečanju v Centru Rog so udeleženci predstavili svoje seminarske naloge. Te so vsebovale konkretne rešitve in praktične primere, ki jih bodo lahko neposredno vpeljali v svoja delovna okolja – od reševanja problematike odpadne hrane pri tabornikih, v vrtcih, šolah, bolnišnicah in dijaških domovih, do vprašanj donirane hrane in izgub v celotni verigi kave.
Posebno vrednost je izobraževanju dodala raznolika skupina udeležencev, ki je vključevala organizatorje prehrane, gostince, tabornike, raziskovalce in strokovnjake za razvoj. Mešanica znanj in izkušenj je ustvarila dinamično okolje za izmenjavo dobrih praks in idej ter programu dodala širino in globino.
Krajše izobraževanje in usposabljanje je opolnomočilo strokovnjake z različnih področij s konkretnimi znanji in veščinami, da postanejo aktivni akterji pri zmanjševanju količin zavržene hrane. Več o aktivnostih med samim izobraževanjem si lahko ogledate tudi na profilu LinkedIn "Hrana ni odpadek".
Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.