Vsebinska področja
Biotehnologija
Področja uporabe
Napredni dostavni sistemi učinkovin
Stanje tehnologije
Laboratorijski poskus
Intelektualna lastnina
Patentna prijava št. EP24199257
Imetniki
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
Interna številka
821-18/2022
Kontakt
Ozadje
Obstoječi liposomski sistemi se navkljub svoji učinkovitosti soočajo s pomanjkljivo fizikalnokemijsko stabilnostjo. Kot primer je izdelek Marqibo®, ki zahteva dolgotrajno pripravo v specifičnih pogojih, saj vključuje 24 korakov in mora biti pripravljen najkasneje 12 ur pred uporabo, da bi zagotovili stabilnost formulacije. Obstoječe rešitve so pogosto zapletene in vključujejo bodisi sintetične sestavine bodisi stroškovno zahtevne postopke gojenja arhej, kar otežuje komercialno proizvodnjo.
Opis izuma
Na Univerzi v Ljubljani sta bili razviti liposomski formulaciji na osnovi jajčnega sfingomielina in holesterola, v katere so dodani različni deleži arhealnih lipidov. Ta inovacija izboljšuje tvorbo liposomov, zmanjšuje zeta potencial in posledično povečuje stabilnost v suspenziji, povečuje fluidnost membrane ter zagotavlja dolgotrajno stabilnost tudi pri višjih temperaturah. Dodatek arhealnih lipidov iz arheje Aeropyrum pernix K1, pridobljenih s cenovno dostopnim postopkom gojenja arhejske biomase, že pri minimalnem dodatku znatno izboljša lastnosti liposomov. Ta nova formulacija ponuja preprostejši in stroškovno ugodnejši postopek priprave liposomskih sistemov, kar lahko poveča stabilnost in podaljša obstojnost dostavnega sistema.
Glavne prednosti
Arhealni lipidi v dognani mešanici kažejo bistvene izboljšave formulacije že pri 2 % molskem deležu. Proces tvorbe manjših liposomov (<100 nm) je bistveno olajšan napram konvencionalnim formulacijam iz sfingomielina in holesterola. Termostabilnost arhealnih lipidov bi prav tako lahko olajšala postopek sterilizacije dostavnega sistema. Za doseganje želenih lastnosti aplikacij arhealnih lipidov se pogosto uporabljajo kemijsko modificirani lipidi, medtem ko arhealni lipidi Aeropyrum pernix K1 ostajajo nespremenjeni, kar zaradi preprostega biotehnološkega procesa gojenja prinaša ekonomske prednosti.