Na Univerzi v Ljubljani ustvarjamo vrhunsko znanje in prebojne tehnologije, ki odgovarjajo na izzive sodobne družbe. Naši raziskovalci razvijajo inovativne rešitve na različnih področjih – od biotehnologije in materialov do umetne inteligence in trajnostnih tehnologij. V nadaljevanju predstavljamo izbor tehnologij, ki so plod raziskovalnega dela na univerzi in ponujajo priložnosti za sodelovanje z industrijo ter nadaljnji razvoj.

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
Tabela za: Tehnologije

Naziv

Fotografija

Opis

Vsebinska področja

Fotografija

Postopek čiščenja osteopontina in glikomakropeptida iz sirotke

Opis

Iskanje načinov uporabe sirotke ima ključno vlogo pri varstvu okolja in prehrani ljudi v prihodnosti, lahko pa predstavlja tudi dodaten vir dohodka za mlekarne.

Vsebinska področja

Biotehnologija, Hrana in kmetijstvo

Fotografija

Potresni pridrževalci za varovanje fasadnih panelov

Opis

Gre za dodatno varovanje, ki lahko učinkovito prepreči človeške žrtve, škodo na opremi, škodo na skladiščenih izdelkih, oziroma drugo posredno ali neposredno gospodarsko škodo.

Vsebinska področja

Gradbeništvo, Okolje

Fotografija

Protivirusne in protibakterijske tekstilije

Opis

Protimikrobna funkcionalizacija tekstilnih materialov, ki se uporabljajo v vsakdanjih in življenjsko pomembnih aplikacijah, je izredno pomembna, saj omogoča zmanjšanje okužb z mikroorganizmi, zmanjšanje neprijetnih vonjav ter podaljšanje življenjske dobe potrošniških izdelkov.

Vsebinska področja

Biotehnologija, Zdravje

Fotografija

Robotski sistem za proizvodnjo paradižnika

Opis

Kmetijstvo se sooča z izzivom vedno večjega povpraševanja po hrani, kmetijsko-živilska industrija pa že sedaj uporablja velike površine zemlje, vode ter prispeva k emisijam toplogrednih plinov.

Vsebinska področja

Hrana in kmetijstvo

Fotografija

Samočistilen in pralen bombaž ter bombažne mešanice

Opis

Predstavljamo izdelek s supermočmi: vodoodporni bombaž, ki je hkrati odporen proti oljnim madežem.

Vsebinska področja

Materiali

Fotografija

Terapevtiki za preprečevanje alergijskih reakcij

Opis

Prehranske alergije, zlasti alergija na arašide, predstavljajo resno nevarnost za javno zdravje. Za alergijo tipa I je značilna proizvodnja protiteles imunoglobulinov E (IgE) proti sicer neškodljivim antigenom.

Vsebinska področja

Zdravje

Fotografija

TWiNMER_foto.jpg

Opis

Izum predstavljata dva nova testa homodimerizacije, izdelana na podlagi bakterijskih transkripcijskih faktorjev LexA in ToxR ter plazmidov, ki se uporabljajo za tovrstne teste.

Vsebinska področja

Biotehnologija

Fotografija

Uporaba nitroksolina v preventivi in zdravljenju koronavirusnih bolezni

Opis

Pandemija SARS-CoV-2 (covid-19), ki je segla v vse dele sveta, je povzročila eno najhujših zdravstvenih kriz v novejši zgodovini. Naš izum je namenjen preprečevanju in zdravljenju bolezni, povzročenih s koronavirusi, še posebej s SARS-CoV-2.

Vsebinska področja

Zdravje

Naziv

Vanilin

Fotografija

Vanilin

Opis

Vanilin se pogosto uporablja v farmacevtskih izdelkih, za aromatiziranje hrane, kot konzervans za hrano ter kot dišava v kozmetičnih izdelkih. Inovacija se dotika pretvorbe lignina in ferulne kisline v vanilin z uporabo vodikovega peroksida kot oksidanta in vanadijevega oksida kot katalizatorja.

Vsebinska področja

Biotehnologija, Hrana in kmetijstvo

Fotografija

Visokotrdnostna aluminijeva zlitina

Opis

Izumiteljem je uspelo sintetizirati in kontrolirati nastanek primarne metastabilne faze pri ohlajevalnih hitrostih nad 100 K/s z dodatki skrbno izbranih kemijskih elementov in kristalizatorjev.

Vsebinska področja

Materiali