Vrsta predmeta
Obštudijska dejavnost
Kreditne točke (ECTS KT)
4
Status prijave
Zaprta
Prijava
Študijski program
Za uveljavljanje ECTS kreditnih točk v študijskih programih 1. in 2. stopnje.
Pogoji za vpis k predmetu in pristop k izpitu
Vpis na prvo oz. drugo stopnjo študijskega programa Univerze v Ljubljani. Za pristop k izpitu je pogoj 75-odstotna prisotnost pri predmetu.
Termin izvedbe
Celoletni
Urnik
Bo znan naknadno.
Način izvedbe
V živo
Lokacija
Bo znana naknadno.
Oblike dela
- Predavanja: 20 ur.
- Seminar: 15 ur.
- Vaje: 25 ur.
- Samostojno delo: 60 ur.
Način ocenjevanja
Pisni izpit, ki se oceni z ocenami od 5 do 10 v skladu s Statutom Univerze v Ljubljani.
Vsebina predmeta
1. Uvod v znanost o prehrani
2. Metodologija in kritična presoja prehranskih raziskav
3. Makro- in mikrohranila: vloga, viri in presnova
4. Prehranska dopolnila, športna prehrana in nadomestni obroki
5. Prehrana skozi življenjska obdobja
6. Prehranske potrebe v posebnih okoliščinah (fizična dela, nočne izmene, sedeče delo)
7. Aktualna prehranska priporočila in smernice
8. Vpliv prehrane na zdravje in kronične bolezni
9. Zavajanje in dezinformacije v prehrani: kritični pogled na prehranski marketing
10. Prehrana v kriznih razmerah (npr. naravne nesreče, vojne)
Cilji in kompetence
- Pridobiti temelje prehranske znanosti kot interdisciplinarnega področja.
- Razviti razumevanje biološke vloge hranil in njihove presnove.
- Povezati prehrano z zdravjem v različnih življenjskih obdobjih.
- Razviti sposobnost kritičnega razumevanja prehranskih priporočil.
- Prepoznati napačne informacije in zavajajoče prakse.
Splošne kompetence:
- Kritična presoja informacij.
- Ozaveščenost o pomenu prehrane za ohranjanje zdravja.
- Sposobnost sprejemanja informiranih prehranskih odločitev.
Strokovne kompetence:
- Razumevanje osnov fiziologije prehranjevanja.
- Poznavanje hranil in njihovih prehranskih virov.
- Branje in interpretacija prehranskih smernic in označb.
- Osnove sestavljanja uravnoteženih obrokov glede na potrebe posameznika
Predvideni študijski rezultati
Po opravljenem predmetu bo študent:
- Razumel osnovne koncepte prehranske znanosti.
- Znal razložiti pomen posameznih hranil in njihove presnovne poti.
- Kritično ovrednotil prehranske trditve in priporočila.
- Praktično uporabil znanje pri načrtovanju prehrane glede na okoliščine.
- Prepoznal prehranske dezinformacije in zavajajoč marketing.
- Povezal prehrano z zdravim načinom življenja in preventivo.
Literatura
1. Gibney, M. J. et al., 2009, Introduction to Human Nutrition. 2nd ed. The Nutrition Society.
2. Battelino T, Homan M, Orel R, Kržišnik C. Prehrana in motnje prehranjenosti. V: Kržišnik C (ur.). Pediatrija. 1. izd. Ljubljana: DZS, 2014, str. 87-104, ilustr. ISBN 978-961-02-0294-3
3. Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR (eds.). Modern nutrition in health and disease. Eleventh edition. Wolters Kluwer; Baltimore 2014.; str.635-59.
4. Delovna skupina za pripravo "Referenčnih vrednosti za vnos hranil", 2004. Referenčne vrednosti za vnos hranil (prevod iz nemškega jezika). Ljubljana: Ministrstvo za zdravje. 215.
5. Vaschetto, Luis. 2024. Molecular Mechanisms in Nutritional Epigenetics. 10.1007/978-3-031-54215-2.
6. Jakelj, M. et al., 2024, Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Spletna izd. Ljubljana: Zavod Republike Slovenije za šolstvo, 2024. 1 spletni vir (1 datoteka PDF). ISBN 978-961-03-0827-0.
https://gov.si/assets/ministrstva/MVI/Dokumenti/Osnovna-sola/Smernice-za-prehranjevanje-v-vzgojno-izobrazevalnih-zavodih.pdf
7. Lipovec, N. in Benedik, E. 2022. Ocena prehranskega stanja dojenčkov, otrok in mladostnikov = Assessment of the nutritional status of infants, children and adolescent. V: GROLEGER SRŠEN, Katja (ur.), HOMAN, Matjaž (ur.). Otrok z motnjami veščine hranjenja in požiranja: interdisciplinarna obravnava: učbenik. 1. tiskana izd. Ljubljana: Medicinska fakulteta: Univerzitetni klinični center: Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije - Soča, 2022. Str. 119-134, ilustr. ISBN 978-961-267-227-0.
8. Fidler Mis, N. in Benedik, E. 2012. Praktična navodila za prehrano nosečnic, doječih mater in otrok, če starši kljub odsvetovanju vztrajajo pri vegeterijanski prehrani. V: KRŽIŠNIK, Ciril (ur.), BATTELINO, Tadej (ur.). Pediatrična kardiologija. V Ljubljani: Medicinska fakulteta, Katedra za pediatrijo, 2012. Str. 168-185, ilustr. Izbrana poglavja iz pediatrije, 24. ISBN 978-961-6454-26-1. ISSN 1408-354X.
9. NIJZ. Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. 2016. Ljubljana. Nacionalni inštirut za javno zdravje: 8 str.
10. Edelstein S. 2015. Life cycle nutrition. 2nd edition. Boston. Jones & Bartlett Learning: 560