Članica
Biotehniška fakulteta
Področje
Stopnja
2. stopnja
Kreditne točke (ECTS KT)
3
Termin izvedbe
1. semester
Dan in ura
Sreda, od 16.00 do 20.00
Način izvedbe
Hibridno
Opis
Alternativne sadne vrste. Klasifikacija alternativnih sadnih vrst (črni bezeg, jerebika, skorš, nešplja, murva, aronija…). Okoljske zahteve s kratkim pregledom izvora alternativnih sadnih vrst. Posebnosti alternativnih sadnih vrst. Tehnologije pridelave bezga, jerebike, aronije, …. Uporaba plodov alternativnih sadnih vrst z možnostjo širitve kulinarične ponudbe.
Sredozemske sadne vrste. Klasifikacije sredozemskih sadnih rastlin, ki jih je mogoče pridelovati v Sloveniji (oljka, kaki, smokva, mandelj, feijoja, žižula, kumkvat, asimina...). Okoljske zahteve s kratkim pregledom izvora aktinidije, oljke, mandarine, feijoje, kakija, žižule, smokve, kumkvata ... Sorte in podlage sredozemskih rastlin. Tehnologije pridelave oljke, kakija, fige,... Uporabnost oljke, kakija, žižule in smokve. Možnost širitve kulinarične ponudbe sredozemskih sadnih vrst.
Tropske sadne vrste. Klasifikacija in izvor pomembnejših sadnih vrst (banane, citrusi, ananas, papaja, mango, liči, marakuja …). Kratek pregled posebnosti tehnologij pridelave ter njihov vpliv na kakovost plodov. Uporaba plodov tropskih sadnih vrst ter njihovi zunanji in notranji kakovostni parametri. Poznavanje fizioloških motenj, ki zmanjšujejo polično kakovost. Možnost širitve kulinarične ponudbe tropskega sadja.