Članica

Biotehniška fakulteta

Področje

Zeleni in digitalni prehod

Stopnja

1. stopnja

Kreditne točke (ECTS KT)

3

Termin izvedbe

2. semester

Dan in ura

Četrtek, od 16.00 do 20.00

Način izvedbe

V živo

Opis

- Osnovne značilnosti mikroorganizmov in njihova vloge v kmetijstvu ter pri kroženju hranil.  Koristni (efektivnih) mikroorganizmi in njihov vpliv na rastline in živali. Postopki gojenja in priprave koristnih mikroorganizmov za namen pospeševanja rasti rastlin in vzreje živali. Škodljivi mikroorganizmi in mikrobiološka varnost;
- Mikrobiološke osnove kompostiranja in pomembni ekološki dejavniki kompostiranja; Pospeševanje kompostiranja težko razgradljivih odpadkov iz rastlinske in animalne kmetijske proizvodnje, kot so žetveni in lesni ostanki (lignoceluloza, hemiceluloza) in keratinski odpadki (perje in volna) z izbranimi efektivnimi mikroorganizmi (bioaugmentacija), njihovimi encimi in biostimulansi.
- Zagotavljanje okoljske in mikrobiološke varnosti pri kompostiranju (preprečevanje širjenja humanih, animalnih in rastlinskih patogenov).
- Principi delovanja in agronomske uporabe bioloških gnojil, mikroorganizmov in stimulansov (bioefektorjev) za spodbujanje rasti rastlin v različnih sistemih kmetijstva in v različnih kulturah;
- Fizikalni, kemijski in biološki kazalci kakovosti produktov za biostimulacijo rastlin preko rizosfere ali preko foliarne aplikacije. Postopki priprave prototipov proizvodov, s poudarkom na gojenju, žetvi, ekstrakciji mikroalg: sušenje, dodajanje pomožnih snovi (glicerol, sol, biooglje, zeoliti, hitozan, minerali…), ekstrakcije. Odmerki, načini nanosa, ključne fiziološke faze razvoja rastlin za biostimulacijo. Meritve odziva rastlin.
- Zakonodaja (EU in slovenska) s področij zagotavljanje mikrobiološke in okoljske varnosti ter s področja biostimulansov in izboljševalcev tal.