Članica

Biotehniška fakulteta

Področje

Stopnja

1. stopnja

Kreditne točke (ECTS KT)

3

Termin izvedbe

2. semester

Dan in ura

Četrtek, od 13.00 do 16.00

Način izvedbe

Hibridno

Opis

Predavanja predstavijo namakanje in protislansko zaščito kot temeljni ukrep za stabilno pridelavo hrane, ki ima poleg pozitivnih učinkov tudi potencialno negativen vpliv na okolje, zato se načrtuje in izvaja trajnostno, upoštevajoč okoljske in ekonomske vzvode in dejavnike razvoja namakanja. Pridobljene kompetence vključujejo samostojno in skupinsko reševanje konkretnih tehnoloških problemov z vidika trajnostne rabe vode v rastlinski pridelavi z uporabo znanstvenih metod, strokovnih veščin in veščin komuniciranja na različnih ravneh odločanja.
Vsebine povezujejo temeljna znanja s področja fizike, biologije in kemije tal, morfologije, rasti in razvoja rastlin in klimatskih dejavnikov ter njihove aplikacije na tehnološkem področju. Zajamejo značilnosti kulturnih rastlin in njihove potrebe po vodi, vodozadrževalnih značilnosti tal, ekosistemske vloge tal pri skladiščenju padavinske in druge vode, dostopnosti hranil v tleh v odvisnosti od količine vode v tleh,
Predstavljene so metode za optimiziranje rabe vode v rastlinski pridelavi ter njihova uporaba v reševanju konkretnih tehnoloških problemov ter praktične veščine, ki so potrebne v pridelavi, omogočajo samostojno izvajanje tehnoloških procesov na področju agronomije. 

Cilji trajnostnega razvoja

CTR 2 - Odprava lakote, CTR 3 - Zdravje in dobro počutje, CTR 6 - Čista voda in sanitarna ureditev, CTR 11 - Trajnostna mesta in skupnosti, CTR 12 - Odgovorna poraba in proizvodnja, CTR 13 - Podnebni ukrepi, CTR 15 - Življenje na kopnem