Članica

Biotehniška fakulteta

Področje

Zeleni in digitalni prehod

Stopnja

1. stopnja

Kreditne točke (ECTS KT)

3

Termin izvedbe

2. semester

Dan in ura

Ponedeljek, od 16.00 do 20.00

Način izvedbe

V živo

Opis

Načrtovanje in organizacijske oblike urbanih vrtov
1. Zgodovina urbanih vrtov
2. Prostorsko načrtovanje urbanih vrtov
3. Vrste in organizacijske oblike urbanih vrtov ter njihovo upravljanje

Ravnanje z viri
4. Ravnanje z viri v mestih: voda, hranila
5. Pridelava hrane kot strategija upravljanja z viri v mestu
6. Alternativni vodni viri in viri hranil za urbane vrtove
7. Urbani namakalni sistemi
8. Tehnike zajema/uporabe vode in hranil
9. Okoljska in zdravstvena tveganja pri urbanem vrtnarjenju

Tehnologije pridelave
10. Tehnologije pridelave vrtnin: pridelava v tleh, hidroponske tehnike; kolobar
11. Zasnove setve/saditve; vzgoja sadik vrtnin, oskrbovalni ukrepi: uporaba zastirk, namakanje, gnojenje, dosvetljevanje
12. Vrste in uporaba in zavarovanih prostorov (rastlinjak, tunel, prekrivke); osnovna oprema;
13. Lastnosti izbranih skupin zelenjadnic, primernih za pridelavo na urbanem vrtu
14. Mehatronski sistemi v urbanem vrtu
Senzorski sistemi za nadzor okoljski parametrov v urbanem vrtu

Vaje:
1. Spoznavanje orodij za načrtovanje urbanih vrtov in podpore pri odločanju (EdiCitNet toolbox, sistem podpore odločanju o namakanju))
2. Zasnove setve/saditve vrtnin na gredicah BF
3. Prikaz tehnik namakanja in gnojenja