Datum objave: 10.02.2020

Kategorija: Knjižnica

Napoved druge v nizu petkovih razprav za ozaveščanje vloge in pomena umetne inteligence v svetu:

“Umetna inteligenca in nadzor”

Razprava bo potekala v petek, 28. februarja 2020 s pričetkom ob 16. uri v prostorih Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (FDV EARL, Osrednja družboslovna knjižnica Jožeta Goričarja).

V pogovoru bo sodelovala dr. Nataša Pirc Musar, direktorica in partnerica v odvetniški družbi Pirc Musar& Lemut Strle ter nekdanja Informacijska pooblaščenka, vodil pa ga bo gospod Tilen Gorenšek, doktorski študent organizacijsko-kadrovskih študij na Fakulteti za družbene vede.

Z razpravo o umetni inteligenci in nadzorom se odpira nova dimenzija razmišljanja o umetni inteligenci, takšna, ki je povezana s temeljnimi ideološkimi pogledi glede narave in obstoja zasebnosti ter anonimnosti. Tehnološka revolucija namreč v ospredje postavlja vprašanje dostopa do podatkov, ki so sicer temeljnega pomena za dvig kvalitete in interoperabilnosti UI rešitev, po drugi strani pa zapostavlja človeka in pomen zasebnosti ter anonimnosti, ki ju težnja po čedalje večjem dostopu do podatkov predstavlja kot grožnjo in ne kot temeljno človekovo pravico.

Več na:
https://www.fdv.uni-lj.si/knjiznica/o-odkjg/informacije-in-obvestila/razprava-o-vlogi-umetne-inteligence-v-svetu-umetna-inteligenca-in-nadzor