kultura logo
Svet za umetnost Univerze v Ljubljani sestavljajo predstavniki treh umetniških akademij (Akademije za glasbo, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje) in predstavniki članic Univerze v Ljubljani, ki izvajajo študijske programe s področja umetnosti (Fakulteta za arhitekturo, Biotehniška fakulteta, Naravoslovnotehniška fakulteta, Pedagoška fakulteta, Ekonomska fakulteta, Filozofska fakulteta, Fakulteta za družbene vede). Svet za umetnost Univerze v Ljubljani tako sledi svojemu poslanstvu predstavljanja kulturnih dogodkov in dosežkov s področja umetnosti, s katerimi želi obogatiti širšo akademsko skupnost (študente, profesorje in strokovno osebje), spodbujati nove oblike predstavitve umetniških del, krepiti okolje za sodelovanje izvajalcev umetniških in neumetniških študijskih programov ter spodbujati sodelovanje z domačimi in tujimi umetniki.


NAPOVEDUJEMO
ARHIV
Poslovnik o delu Sveta za umetnost UL
Pravilnik o upravljanju Sklada UL za umetniško področje


Interni razpis za delitev sredstev Sklada UL za umetniško področje za leto 2021.


Interni poziv k oddaji predlogov za uvrstitev v redni galerijski program Male galerije BS za leto 2021.

NAPOVEDUJEMO  

Trije veliki

v Mali galeriji Banke Slovenije v četrtek, 15. aprila 2021, odpiramo razstavo Trije veliki, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov.

Na razstavi se nam bodo predstavili trije ilustratorji, nagrajenci zadnjega, 13. bienala ilustracije, Hana Stupica, David Krančan in Milan Erič, ki vsak s svojim slogom nagovarjajo gledalce. Slovenski bienale ilustracije oživlja umetniško ilustracijo, obenem pa zelo uspešno premošča brezno med vrhunsko likovno produkcijo in najširšim občinstvom. Najboljša dela so vsakič tudi nagrajena. Mala galerija Banke Slovenije letos začenja svoje sodelovanje s to prireditvijo, ki bo svojo, že 14. ponovitev doživela predvidoma jeseni.

Vabljeni na ogled razstave Trije veliki, ki jo virtualno odpiramo 15. aprila 2021. Ob tem vam posredujemo povezavo do uvodnega nagovora kuratorja galerije Vladimirja Vidmarja. V prihodnjih tednih bomo na družbenih omrežjih razstavo podrobneje predstavili z video vodstvom in rednimi objavami o razstavljenih delih. Dela bodo v Mali galeriji Banke Slovenije sicer na ogled do 15. maja 2021.

Podrobnosti najdete v prilogi, za dodatne informacije pa smo na voljo na info@mgbs.si ali 030 451 925.

Vljudno vabljeni.

TRIJE VELIKI


Dobrodelna dražba: Mala črna obleka

 

iskreno vabljeni k sodelovanju na dražbi malih črnih oblek študentov Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, NTF Univerze v Ljubljani in slovenskih modnih oblikovalcev na Facebook strani, ki bo potekala od 18. do 25. marca 2021.

Obleke si lahko ogledate na FB strani in na razstavi v Mali galeriji Banke Slovenije.  

Začetna izklicna cena za vsako oblačilo je 70,00 evrov. Udeleženec draži obleko tako, da v komentar pod sliko navede znesek, ki ga ponuja. Minimalni dvig cene je 10,00 evrov. Udeleženec, ki nima FB profila ali želi biti anonimen, lahko draži tudi tako, da pošlje mail na naslov kotofolio@a.ntf.uni-lj.si, zapiše ime oblikovalca in znesek, ki ga ponuja. Pravila dobrodelne dražbe oblek najdete na spletni strani KOTOfolio.  

Denar bodo dražitelji nakazali direktno na račun Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, ki po uspešni akciji zbiranja prostovoljnih prispevkov za nakup naprave za CAR-T sedaj zbira prostovoljne prispevke za nakup dodatnega inštrumenta za napravo CAR-T za celično zdravljenje bolnikov s krvnimi raki.  

Prav tako vabljeni na zaključni dogodek dobrodelne dražbe, ki bo v četrtek, 25. marca 2021, ob 19. uri na Zoom povezavi, kjer se nam bodo v pogovoru pridružili tudi gostje.  

Projekt MALA ČRNA OBLEKA je bil izveden kot eksperimentalni del projekta Fenomen Chanel Filozofske in Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani kot del Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, v katerem so poleg študentov sodelovali tudi slovenski modni oblikovalci. Na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil smo se odločili, da svojo družbeno in socialno solidarnost izrazimo z dobrodelno akcijo ob zaključku razstave Mala črna obleka v Mali galeriji Banke Slovenije.  

Več o dobrodelni dražbi, sodelujočih in pravilih dobrodelne dražbe si lahko preberete na spletni strani KOTOfolio, vse dodatne informacije dobite na naslovu kotofolio@a.ntf.uni-lj.si.  

Hvala za sodelovanje!  

Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, NTF, UL


Mala galerija Banke Slovenije: Mala črna obleka

drugo letošnjo razstavo v Mali galeriji Banke Slovenije z naslovom Mala črna obleka so pripravili študenti modnega oblikovanja na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil OTGO Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Ob svojem nastanku v dvajsetih letih 20. stoletja je mala črna obleka spreminjala ustaljene družbene vzorce, saj je v odnosu do telesa ponujala nov, svoboden način oblačenja. Sto let pozneje je še vedno aktualna predvsem zaradi svoje trajnosti. Na temelje trajnostnega oblikovanja so se naslonili tudi študenti modnega oblikovanja, ki so na ogled postavili več kot 50 kreacij.

Vabimo vas, da si razstavo Mala črna obleka v Mali galeriji Banke Slovenije ogledate od 18. februarja do 23. marca 2021. Prilagamo povezavodo otvoritvenega nagovora. O razstavljenih delih sta spregovorila ena izmed mentoric projekta doc. Petja Zorec in kurator galerije Vladimir Vidmar.

V prihodnjih tednih bomo na družbenih omrežjih razstavo podrobneje predstavili z video vodstvom in rednimi objavami o razstavljenih delih.

Podrobnosti najdete v prilogi, za dodatne informacije pa smo na voljo na  ali 030 451 925.

Vljudno vabljeni k ogledu.

Mala črna obleka


Mala galerija Banke Slovenije: Vrednost grafike

v Mali galeriji Banke Slovenije niz letošnjih razstav začenjamo z deli študentov likovne pedagogike Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Predstavili se nam bodo na razstavi z naslovom Vrednost grafike.

Idejni okvir razstave so kompleksna vprašanja umetnosti kot materialne vrednosti. Grafika je še posebej priročna za odpiranje te problematike, saj njena zmožnost reprodukcije spodkopava ideološko predpostavko, da je umetnina neponovljiva. Študenti v svojih delih premišljujejo različne implikacije odnosa grafike in vrednosti, med drugim tudi vprašanja umetnosti kot dela in materialnega statusa umetnika ter fenomen potrošništva. Sama razstava je radikalizacija drže grafike kot dekonstrukcije vrednot lepih umetnosti in njene vrednosti, grafiki namreč odvzame neposredno fizičnost in jo predstavi v drugi medijski formi, v obliki projekcije, vidne samo skozi kukala na zatemnjenih vratih galerije.

Vabimo vas, da si razstavo Vrednost grafike od 14. januarja do 8. februarja 2021 ogledate bodisi skozi kukala na zatemnjenih vratih Male galerije Banke Slovenije bodisi prisluhnete otvoritvenemu nagovoru kuratorja galerije Vladimirja Vidmarja. Razstavni prostor je namreč za obiskovalce v skladu z veljavnimi ukrepi trenutno zaprt. Prilagamo povezavo do kuratorjevega nagovora.

V prihodnjih tednih bomo na družbenih omrežjih razstavo podrobneje predstavili z video vodstvom in rednimi objavami o razstavljenih delih.

Podrobnosti najdete v prilogi, za dodatne informacije pa smo na voljo na info@mgbs.si ali 030 451 925.

Vljudno vabljeni k ogledu.


ČLANI SVETA ZA UMETNOST UNIVERZE V LJUBLJANI

 • prof. Marko Vatovec, dekan Akademije za glasbo
 • prof. mag. Matjaž Drevenšek, operativni član Akademije za glasbo, predsednik sveta
 • prof. Tomaž Gubenšek, dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo
 • izr. prof. mag. Žanina Mirčevska, operativna članica Akademije za gledališče, radio, film in televizijo
 • izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, dekanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje
 • doc. mag. Gregor Kokalj, operativni član Akademije za likovno umetnost in oblikovanje
 • izr. prof. dr. Matej Blenkuš, dekan Fakultete za arhitekturo
 • izr. prof. mag. Vasa Perović, operativni član Fakultete za arhitekturo
 • prof. Dušan Kirbiš, predstavnik Naravoslovnotehniške fakultete za umetniško področje
 • prof. dr. Ana Kučan, predstavnica Biotehniške fakultete za umetniško področje
 • izr. prof. dr. Jurij Selan, predstavnik Pedagoške fakultete za umetniško področje
 • izr. prof. dr. Primož Vitez, predstavnik Filozofske fakultete za umetniško področje, namestnik predsednika sveta
 • prof. dr. Bogomir Kovač, predstavnik Ekonomske fakultete za področje kulturnega podjetništva oz. galerijske dejavnosti
 • prof. dr. Aleš Črnič, predstavnik Fakultete za družbene vede za področje kulturologije