kultura logo

Univerzo v Ljubljani poleg družboslovnih, naravoslovnih, humanističnih in tehniških fakultet, sestavljajo tudi tri umetniške akademije: Akademija za glasbo (AG), Akademija za gledališče, radio, film, televizijo (AGRFT) in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Svet za umetnost Univerze v Ljubljani tako sledi svojemu poslanstvu predstavljanja kulturnih dogodkov in dosežkov s področja umetnosti, ki želi obogatiti širšo akademsko skupnost (študente, profesorje in strokovno osebje), spodbujati nove oblike predstavitve umetniških del, krepiti okolje za sodelovanje izvajalcev umetniških in neumetniških študijskih programov ter spodbujati sodelovanje z domačimi in tujimi umetniki.

NAPOVEDUJEMO
ARHIV
Poslovnik o delu Sveta za umetnost UL
Pravilnik o upravljanju Sklada UL za umetniško področje

NAPOVEDUJEMO  

Mala galerija Banke Slovenije znova odprla svoja vrata 

Po krajšem premoru Mala galerija Banke Slovenije znova odpira svoja vrata z razstavo, ki so jo pripravili v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Vljudno vabljeni na ogled razstave z naslovom Študije za zrelost, ki bo na ogled do 27. junija 2020 (od torka do sobote med 11. in 19. uro).

Razstava prinaša pogled nazaj. Predstavila bo priznane slovenske likovne umetnike sodobnega časa. Gre za sklop tihožitij, ki so jih ustvarili nekdanji študenti Akademije v šestdesetih letih preteklega stoletja pod mentorstvom prof. Gabrijela Stupice in prinašajo edinstven vpogled v (dis)kontinuiteto razvoja slikarskih in drugih umetniških praks pri nas.

Zaradi izjemnih okoliščin je tokratna otvoritev razstave potekala v virtualni obliki. Nagovore so pripravili namestnik guvernerja Banke Slovenije dr. Primož Dolenc, kustosinja prof. dr. Nadja Zgonik in kurator Male galerije Banke Slovenije Vladimir Vidmar.

Vse podrobnosti o razstavi najdete v prilogi, za dodatne informacije pa smo na voljo na ali 030 451 925. 

 

Video vodstvo po Mali galeriji Banke Slovenije

Mala galerija Banke Slovenije je prostor za razstave študentk in študentov Univerze v Ljubljani s področij likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva. Gre za skupen projekt Banke Slovenije, ki je lastnica Male galerije, in Univerze v Ljubljani.

Video vodstvo po razstavi Prekleti delež

Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

Video vodstvo po razstavi Meje v keramiki

Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

Video vodstvo po razstavi Garnir2

Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

Video vodstvo po razstavi Trasformacije

Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

 

Študenti UL ALUO so oblikovali unikatne krožnike za najstarejšo gostilno v Stari Ljubljani

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) in najstarejša gostilna v Stari Ljubljani, Gostilna Pri kolovratu sta se povezali v pionirskem projektu. V zimskem semestru študijskega leta 2019/20 so dodiplomski študenti smeri Unikatno oblikovanje/steklo in keramika oblikovali unikatne krožnike za postrežbo v gostilni.

Tina Oblak, vodja organizacije dogodkov in marketinga Gostilne Pri kolovratu, je v uvodu povedala, da se pri njih radi lotevajo edinstvenih projektov, ki se jih ostale restavracije običajno ne, saj verjamejo, da to daje dodano vrednost njihovi osnovni dejavnosti. Leta 2018 so iz tega razloga sodelovali s Srednjo gostinsko šolo, katere dijaki so posebej za njihov meni ustvarili novo sladico. Lani pa sta z možem, lastnikom gostilne Danijelom Oblakom, prišla še na idejo za sodelovanje z UL ALUO. Gostilna ima namreč bogato zgodovino in hrani polno zanimivih zgodb (od leta 1836 dalje so se tam zbirale mnoge znane osebnosti, ki so sooblikovale tako podobo Ljubljane kot umetnost na Slovenskem). Od maja letos pa bodo svojim gostom lahko ponujali še eno novo zgodbo – ko jim bodo postregli z unikatnimi krožniki mladih oblikovalcev. Dejala je še, da so pri projektu nastali sami odlični izdelki, kot izkušeni gostinci pa so iz celotnega nabora izbrali 6 najbolj zanimivih in uporabnih krožnikov, ki bodo kmalu v redni uporabi.

Mentorica sodelujočih študentov doc. Kristina Rutar je nato razložila, da so študenti s tem sodelovanjem ogromno pridobili. Pomembno se ji zdi, da imajo Pri kolovratu izreden občutek za temelje, tako v arhitekturnem kot v kontekstualnem smislu, da znajo ceniti kulturno živost preteklosti tega prostora in poskušajo »na mizo prinesti nekaj več«. Kot mentorica ocenjuje, da je to pri študentih spodbudilo takojšnji navdih in odlično izhodišče za ustvarjanje. Skozi premislek, skice, pogovore, korekture, testiranje materialov, oblikovanje, napake ter odzive na konstruktivne kritike naročnika so tako v tednih po začetku projekta ustvarili izjemne unikatne rešitve. V finalni izvedbi na koncu semestra pa so se študenti prvič srečali z visoko temperaturnimi materiali in zato tudi z novimi tehnikami obdelave. Rutarjeva je poudarila še, da je projekt posebno dragocen tudi zato, ker je študentom že v času študija prinesel pravo izkušnjo odnosa med izvajalcem in naročnikom, ki jo bodo nujno potrebovali na samostojni poti oblikovalcev unikatov po zaključenem študiju. Poleg tega pa je odlična referenca, da bodo njihova dela že zdaj v konkretni uporabi.

Na predstavitvi je bila prisotna tudi večina sodelujočih študentk: Ana Ščuka, Veronika Lah, Neža Skapin in Nika Horvat (manjkala sta Renato Arnejčič in Urška Rendla). Vsaka od njih je na kratko razložila svoj pristop k delu na tem projektu. Ana se pri svojem ustvarjanju pogosto navezuje na arhitekturo, zato si je za izhodišče izbrala delo Plečnika, ki je bil nekoč redni gost te gostilne, in se pri svojih krožnikih poigravala z arhitekturnimi formami. Veronika je s svojim krožnikom naredila sodobno reinterpretacijo tradicionalne slovenske posode, latvice; Neža pa je izbrala bolj sodoben izgled nežnih oblik ter belo barvo, da krožniki ne bi jemali preveč pozornosti hrani. Nika je pozitivne vtise ob srečanju s toplim in domačnim vzdušjem gostilne prelila v krožnik, ki temelji na starinskem logotipu lokala.

Od konca marca dalje bodo Pri kolovratu tedensko predstavljeni izdelki vseh sodelujočih avtorjev. Vsak študent bo poskrbel za postavitev svojih del in vsaka postavitev bo na ogled po en teden. Le nekaj korakov stran, v Mestni hiši, pa bo že od 20. februarja dalje na ogled obširnejša razstava teh in drugih študentov smeri Unikatno oblikovanje UL ALUO, ki nosi naslov Poti.

Avtor vseh fotografij je Miha Benedičič, UL ALUO

krozniki1.pngkrozniki3.pngkrozniki2.png

 

Študenti UL ALUO ponovno osvojili oblikovalske nagrade v New Yorku

Študentke in študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) so že stari znanci uspehov na natečaju NEW TALENT ANNUAL, enem najpomembnejših mednarodnih oblikovalskih tekmovanj v organizaciji newyorške založbe Graphis. V februarju so bili objavljeni rezultati NEW TALENT ANNUAL 2020, na katerem se je odlično odrezalo kar pet podiplomskih študentk smeri Grafično oblikovanje z Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO. 

Pod mentorstvom prof. Eduarda Čehovina so v zimskem semestru letošnjega študijskega leta nastali raziskovalno-eksperimentalnih projekti #bau-bau, dizajni za embalažo za brezalkoholno pijačo, namenjeno mlajši populaciji. Štiri od nastalih projektov so avtorice prijavile na tekmovanje v kategoriji Oblikovanje embalaže in vsi štirje so bili tudi nagrajeni: Karin Rošker je prejela zlato nagrado, Ana Valenko srebrno nagrado, Nina Ninković in Maruša Rimc pa častno omembo. Prof. Čehovin je o projektih povedal: »Tokrat smo se s študenti prvič ukvarjali z razumevanjem 3D oblike v okviru grafičnega oblikovanja (ki je v glavnem 2D). Ker je bila naloga zastavljena kot svojevrstni eksperiment, so rezultati odstopali od standardno pričakovanih študijskih zaključkov in jih tudi presegli. To pa je bilo prepoznano tudi s strani mednarodne žirije.« 

Pod mentorstvom prof. Radovana Jenka je v letnem semestru lanskega študijskega leta v okviru diplomskega dela študentke Ane Karlin nastal projekt Personal Identity, serija štirih družbenopolitičnih plakatov, za katere je avtorica prejela srebrno nagrado v kategoriji Oblikovanje plakata. Prof. Jenko je o njenem delu dejal: »Posebnost nagrajenih plakatov je avtoričina iskrenost v posredovanju vizualnih sporočil in močno izražena skrb za aktualna družbena vprašanja. Tako na primer na plakatu na temo Družbena omrežja opozarja na nerealno identiteto, ki jo gradimo z nekritično uporabo teh spletnih okolij, na plakatu na temo Samopodoba pa kritično razmišlja o lažnih idealih, ki nam jih vsakodnevno servira potrošniška družba.«

Na Akademiji smo ponosni, da so s tovrstnimi tekmovanji dela naših študentov redno postavljena ob bok rezultatom študentov najbolj priznanih svetovnih šol, kot so Pratt Institute, Parsons School of Design, SVA - School of Visual Arts idr. Letošnji dosežki študentk so pomembni tudi zato, ker sta se med nagrajenimi 53 svetovnimi šolami znašli samo še dve drugi iz Evrope, nemški Miami AD School Europe in Folkwang University of the Arts. Sicer pa je to že četrti zaporedni uspeh UL ALUO na natečaju NEW TALENT ANNUAL, saj so naši študenti osvojili že: zlato nagrado za projekt "Promocijski videospoti ob 100. obletnici Bauhausa" (2019), srebrno nagrado in nagrado za posebne zasluge za projekte "Pop-up knjiga" (2018) ter srebrno nagrado za projekt "Ustvarimo Shakespeara" (2017).

Tudi letos bodo vsi nagrajeni projekti objavljeni v zborniku tekmovanja, ki pod naslovom GRAPHIS NEW TALENT AWARD 2020 izide maja 2020.

Avtor vseh fotografij je UL ALUO.

Zlato nagrado v kategoriji Oblikovanje embalaže je prejela Karin Rošker.
Zlato nagrado v kategoriji Oblikovanje embalaže je prejela Karin Rošker.

Srebrno nagrado v kategoriji Oblikovanje embalaže je prejela Ana Valenko.
Srebrno nagrado v kategoriji Oblikovanje embalaže je prejela Ana Valenko.

Častno omembo v kategoriji Oblikovanje embalaže sta si prislužili Nina Ninković in …
Častno omembo v kategoriji Oblikovanje embalaže sta si prislužili Nina Ninković in …

… Maruša Rimc.
… Maruša Rimc.

Srebrno priznanje v kategoriji Oblikovanje plakata je prejela Ana Karlin.
Srebrno priznanje v kategoriji Oblikovanje plakata je prejela Ana Karlin.

 

 

 

 

 

ČLANI SVETA ZA UMETNOST UNIVERZE V LJUBLJANI

 • prof. Marko Vatovec, dekan Akademije za glasbo
 • prof. mag. Matjaž Drevenšek, operativni član Akademije za glasbo, predsednik sveta
 • prof. Tomaž Gubenšek, dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo
 • izr. prof. mag. Žanina Mirčevska, operativna članica Akademije za gledališče, radio, film in televizijo
 • izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, dekanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje
 • doc. mag. Gregor Kokalj, operativni član Akademije za likovno umetnost in oblikovanje
 • izr. prof. dr. Matej Blenkuš, dekan Fakultete za arhitekturo
 • izr. prof. mag. Vasa Perović, operativni član Fakultete za arhitekturo
 • prof. Dušan Kirbiš, predstavnik Naravoslovnotehniške fakultete za umetniško področje
 • prof. dr. Ana Kučan, predstavnica Biotehniške fakultete za umetniško področje
 • izr. prof. dr. Jurij Selan, predstavnik Pedagoške fakultete za umetniško področje
 • izr. prof. dr. Primož Vitez, predstavnik Filozofske fakultete za umetniško področje, namestnik predsednika sveta
 • prof. dr. Bogomir Kovač, predstavnik Ekonomske fakultete za področje kulturnega podjetništva oz. galerijske dejavnosti
 • prof. dr. Aleš Črnič, predstavnik Fakultete za družbene vede za področje kulturologije