kultura logo

Univerzo v Ljubljani poleg družboslovnih, naravoslovnih, humanističnih in tehniških fakultet, sestavljajo tudi tri umetniške akademije: Akademija za glasbo (AG), Akademija za gledališče, radio, film, televizijo (AGRFT) in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Svet za umetnost Univerze v Ljubljani tako sledi svojemu poslanstvu predstavljanja kulturnih dogodkov in dosežkov s področja umetnosti, ki želi obogatiti širšo akademsko skupnost (študente, profesorje in strokovno osebje), spodbujati nove oblike predstavitve umetniških del, krepiti okolje za sodelovanje izvajalcev umetniških in neumetniških študijskih programov ter spodbujati sodelovanje z domačimi in tujimi umetniki.

NAPOVEDUJEMO
ARHIV
POSLOVNIK O DELU
 

NAPOVEDUJEMO  

Na Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani prihaja Ivan Cankar | Koncept: Literarni večeri na UL EF

Ekonomiziranje z besedami je lahko zgolj druga stran jezikanja o ekonomiji. Oboje zahteva spoštljiv odnos do literature in zvedavost, katera »nevidna roka« se skriva za obema.

Cankar je nekakšen slovenski Shakespeare, ultimativen pisec narodne zavesti in naših večnih socialnih stisk, prvi profesionalni pisatelj in kulturni finančni odvisnik. O Cankarju smo vedeli vse, dokler ni prišel Marcel Štefančič, jr. Zdaj vemo preveč, da bi to »neznosno lahkotnost« Cankarjevih spoznanj lahko zadržali zase. Za narodovo pohujšanje se je treba vedno znova potruditi, zato tudi Štefančičev Cankar prihaja na UL EF.

V četrtek, 28. novembra 2019, ob 17. uri, v Centralni ekonomski knjižnici začenjamo prvi dogodek iz cikla Koncept: Literarni večeri na UL EF.

Na prvem večeru bo svojo knjigo Ivan Cankar: Eseji o največjem predstavil Marcel Štefančič, jr., pogovor bo vodil prof. dr. Bogomir Kovač.

Ivan Cankar.png

 

Projekcije: umetnostna oblika na preseku različnih kulturnih dejavnosti

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) in Svetlobna gverila vabita na naslednji dogodek 6. sezone ALUO uho, predavanje dr. Roberta Sochackija: Projekcije: umetnostna oblika na preseku različnih kulturnih dejavnosti. Ta petek, 22. novembra 2019, ob 13.00, v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana. 

Dr. Robert Sochacki predava na oddelku za slikanje in umetnost v javnem prostoru na Akademiji za likovne umetnosti v Gdansku ter na oddelku za scenografijo na Akademiji za umetnosti in oblikovanje v Vroclavu. Že skoraj 25 let je kot umetnik dejaven na različnih področjih, od scenografije, VJ-anja, performansov in zunanjih projekcij do interaktivnih svetlobnih instalacij. V predavanju bo skušal odgovoriti na vprašanje, kako je popularna kultura vplivala na umetnost digitalnih projekcij in kakšen je njen pomen v javnem prostoru, ter na zgodovino rabe projektorja v zadnjih nekaj desetletjih. Predavanje bo izvedeno v angleščini. 

FB dogodek 

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalcev in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 6. sezono. Gostimo jih v sodelovanju z Galerijo Jakopič, namenjamo pa tako študentom Univerze v Ljubljani kot širši zainteresirani javnosti.

Projekcije.png

 

Razstava akvarelov arhitekta Slobodana Milojevića

Vabljeni na otvoritev razstave akvarelov arhitekta Slobodana Milojevića v vhodni avli Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, v četrtek, 28. novembra 2019, ob 18. uri. Razstava bo na ogled do 10. decembra 2019.

Razstava akvarelov.png

Deželni dvorec v Ljubljani – Rektorat Univerze v Ljubljani

 

Razstava del študentov smeri Ilustracija UL ALUO: Visoška kronika

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO), SNG Drama Ljubljana in Svet za umetnost Univerze v Ljubljani vabijo na že tretjo razstavo del študentov smeri Ilustracija v SNG Drami, ki tokrat nosi naslov Visoška kronika. Odprtje ta petek, 15. novembra 2019, ob 17.00 v Šugmanovem salonu nad Drama Kavarno, Erjavčeva 1, Ljubljana. Razstava bo na ogled do 11. decembra 2019, vsak delavnik od 16. do 19. ure.

Na razstavi predstavljamo ilustracije po besedilu Ivana Tavčarja Visoška kronika, ki so nastale kot del študijskega procesa v akademskem letu 2018/19, ko je to literarno delo na odru predstavila tudi SNG Drama. Vsak študent je izvedel serijo petih ilustracij, za razstavo pa so izbrali po tri, ki najbolj zgovorno predstavijo posamezna razumevanja literarne pripovedi.

Razstavljajo: Iza Ambrožič, Nena Georgijevska, Horvat Nuka, Kaja Kregar, Patrik Komljenović, Nika Rupar, Angela Stojkovska, Pika Terpin, Ava Tribušon

Mentorica: doc. Suzana Bricelj

Podpora: Svet za umetnost UL, SNG Drama

Avtorica dela na sliki: Pika Terpin, študentka 2. letnika 1. stopnje na smeri Ilustracija, Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO

Visoška kronika.png

 

Mednarodni dnevi Oddelka za pihala, trobila in tolkala od 3. novembra 2019 do 8. maja 2020

 

V jubilejnem letu praznovanja 80-letnice Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani bodo potekali Mednarodni dnevi Oddelka za pihala, trobila in tolkala, v okviru katerih pripravljamo seminarje, predavanja in koncerte. Na umetniških dogodkih bodo sodelovali profesorji, alumni in študenti UL AG. Vstop na prireditve je prost.

KONCERTI

PONEDELJEK, 11. NOVEMBER 2019 OB 19.30, Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
PASIJON
Koncertni ciklus Tutti
Pihalni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Miha Rogina – dirigent

Spored: Dušan Bavdek, Rui Rodrigues, Ferrer Ferran
več ...

* * * *

TOREK, 12. NOVEMBER 2019 OB 19.30, Palača Kazina, Velika dvorana
FLAVTISTIČNI SPEKTER

Ann Elkjär Gustafsson, Karolina Šantl Zupan, Matej Grahek, Matej Zupan, Marta Möller, Sanna Asplund, Emma Eskeby, Ida Kierkegaard-Söhngen, Alva Lundberg, Josefine Persson, Sadida Uvais, Elin Olsson, Urška Velikonja, Polona Šuligoj, Tjaša Forte, Maruša Alegro, Marta Möller, Sanna Asplund, Emma Eskeby, Ida Kierkegaard-Söhngen, Alva Lundberg, Josefine Persson, Sadida Uvais, Elin Olsson, Ann Elkjär Gustafsson, Marta Sesar, Katarina Horvat, Lara Senica, Katja Ferenc, Franziska Anne Fundelić, Anica Mićić, Jana Rumpf, Nika Pavlič, Nikolina Milardović, Barbara Spital, Annemarie Glavič – flavta, Jerica Pavli – pikolo, Mateja Hladnik – klavir
Spored: Catherine McMichael, Jaka Pucihar, Mike Mower, Carl Nielsen, Wil Offermans, prir. Josefine Persson, Jen McLachlen
več ...

* * *

SREDA, 13. NOVEMBER 2019 OB 19.30, Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
PREPLET GENERACIJ
KONCERT PROFESORJEV, ALUMNOV IN ŠTUDENTOV S KOMORNIM GODALNIM ORKESTROM SLOVENSKE FILHARMONIJE
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Miha Rogina – dirigent
Janez Podlesek – koncertni mojster
Karolina Šantl Zupan, Matej Zupan, Matej Grahek – flavta
Monika Babič, Aris Vehovec – oboa, angleški rog
Jože Kotar, Andrej Zupan – klarinet Zoran Mitev, Miha Mitev – fagot
Matjaž Drevenšek – saksofon
Jože Rošer, Sebastjan Buda, Gašper Okorn, Petar Kšenek – rog
Tibor Kerekeš, Dario Teskera, Franc Kosem – trobenta Dušan Kranjc, Toni Sotošek, Andrija Tolić – pozavna
Rok Grubelnik – tuba
Mojca Zlobko Vajgl – harfa
Simon Klavžar, Carmelo Russotto, Anja Lavrenčič, Martin Pinter – tolkala
Spored: Aaron Copland, Frank Martin, Tilen Slakan, Claude Debussy
več ...

* * *

ČETRTEK, 14. NOVEMBER 2019 OB 19.30, Palača Kazina, Velika dvorana
VIVA LA MUSICA
– KONCERT PIHALNIH IN TROBILNIH ANSAMBLOV TER STUDIA ZA TOLKALA AKADEMIJE ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI Z GOSTI
Sodelujejo:
Ansambel trobent Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Ansambel rogov HoRORn
Ansambel flavt Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Akademije za glasbo Ingesund (Arvika, Švedska)
Studio za tolkala Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Orkester klarinetov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Ansambel saksofonov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Spored: Heinrich Ignaz Franz Biber, Jaka Pucihar, Wil Offermans, Thierry de Mey, Edgar Varese, Wolfgang Amadeus Mozart (prir. Lucien Cailliet), Charles-Marie Jean Albert Widor (Matt Johnston), Emi Maeda
več ...

* * *

PETEK, 15. NOVEMBER 2019 OB 19.30, Palača Kazina, Velika dvorana
TRADICIJA & SODOBNOST

Claude Delangle – saksofon
Odile Catelin-Delangle – klavir
Miha Rogina – baritonski saksofon
Jan Gričar – tenorski saksofon

Spored: Hector Berlioz, Maurice Ravel, Philippe Leroux, Paule Maurice, Camille Saint-Saëns
več ...

* * *

TOREK, 17. DECEMBER 2019 OB 18.00, Palača Kazina, Viola dvorana
Gabor Varga – klarinet
Miha Haas – klavir

Spored: Johann Sebastian Bach, Francis Poulenc, Igor Stravinski, Claude Debussy, Luigi Bassi
več ...

* * *

PREDAVANJA

TOREK, 12. NOVEMBER 2019, Palača Kazina, Viola dvorana
ob 9.00

Anna Englund Bohm: Vadenje
ob 10.45
dr. Ana Kavčič Pucihar: Kako postati odličen učitelj instrumenta?

SREDA, 13. NOVEMBER 2019 OB 19.30, Palača Kazina, Viola dvorana
15.00
Anna Englund Bohm: Nastopanje
več ...

* * *

SEMINARJI
več ...

 

Mednarodni dnevi Oddelka za pihala.jpg

 

Grossmannova nagrada 2019

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) in DSR Scenaristi razpisujeta scenaristični natečaj za Grossmannovo nagrado 2019. Na natečaju lahko sodelujejo študentke in študentje slovenskih univerz z izvirnimi scenariji za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo. Rok za oddajo scenarijev je 4. december 2019.

Avtor prvonagrajenega scenarija prejme odkupno nagrado v višini 1000 EUR (donator DSR Scenaristi), avtor drugonagrajenega scenarija pa odkupno nagrado v višini 600 EUR. Obenem akademija objavlja tudi razpis za srednješolsko Grossmannovo priznanje 2019. Informacije o obeh natečajih so dostopne na spletni strani UL AGRFT.

Grossmannova nagrada 2019.jpg

Foto: Timon Hozo, Arhiv CTF UL AGRFT

 

 

 

ČLANI SVETA ZA UMETNOST UNIVERZE V LJUBLJANI

 • prof. Marko Vatovec, dekan Akademije za glasbo
 • prof. mag. Matjaž Drevenšek, operativni član Akademije za glasbo, predsednik sveta
 • prof. Tomaž Gubenšek, dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo
 • izr. prof. mag. Žanina Mirčevska, operativna članica Akademije za gledališče, radio, film in televizijo
 • izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, dekanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje
 • doc. mag. Gregor Kokalj, operativni član Akademije za likovno umetnost in oblikovanje
 • izr. prof. dr. Matej Blenkuš, dekan Fakultete za arhitekturo
 • izr. prof. mag. Vasa Perović, operativni član Fakultete za arhitekturo
 • prof. Dušan Kirbiš, predstavnik Naravoslovnotehniške fakultete za umetniško področje
 • prof. dr. Ana Kučan, predstavnica Biotehniške fakultete za umetniško področje
 • izr. prof. dr. Jurij Selan, predstavnik Pedagoške fakultete za umetniško področje
 • izr. prof. dr. Primož Vitez, predstavnik Filozofske fakultete za umetniško področje, namestnik predsednika sveta
 • prof. dr. Bogomir Kovač, predstavnik Ekonomske fakultete za področje kulturnega podjetništva oz. galerijske dejavnosti
 • prof. dr. Aleš Črnič, predstavnik Fakultete za družbene vede za področje kulturologije