PROGRAMSKA OPREMA

Univerza ima pogodbeno urejen zakup licenc za naslednjo programsko opremo:
MICROSOFT
MATHEMATICA
ESRI
SPSS
ARNES STORITVE

MICROSOFT

V sklopu EES pogodbe ima UL zakupljene naslednje Microsoftove produkte:

1. Windows namizni operacijski sistem nadgradnja
Omogoča nadgradnjo pred nameščenega operacijskega sistema Windows na katero koli novejšo različico. Pogoja za namestitev in uporabo sta:

 • računalnik je kupljen z nižjo ali enako različico operacijskega sistema Windows in
 • računalnik je v lasti ali najemu UL oziroma članice. 

2. Microsoft Office Professional Plus
Na vse delovne postaje, ki so v lasti ali najemu UL oziroma članice, je mogoče namestiti in uporabljati MS Office Pro Plus.

office

3. Licence za dostop do strežnikov, ki vključujejo licence MS Windows Server CAL, MS Exchange Standard CAL, MS Exchange Enterprise, MS SharePoint Standard CAL, MS System Center Configuration Manager Client CAL, MS Lync Standard CAL, MS ForeFront Endpoint Protection.

 • licence CORE CAL dovoljujejo dostop z računalnikov v lasti Univerze z operacijskim sistemom Windows do strežnikov Microsoft Windows Server, Microsoft Exchange Server, Microsoft SharePoint Server, Microsoft System Center Configuration Manager Server in MS Lync Server ne glede na različico operacijskega sistema na računalniku in različico strežnika. Univerza mora licence za navedene strežnike pridobiti posebej, saj te niso vključene v licenco CORE CAL.
 • Univerza lahko na vseh računalnikih v okviru licence CORE CAL uporablja tudi program za zaščito pred računalniškimi virusi MS Endpoint Protection.

Izdelke strežniške platforme lahko uporabljajo le predavatelji in osebje ter študenti v organizaciji in licencirani zunanji uporabniki, ki izdelke strežniške platforme uporabljajo v korist organizacije.

4. Home use program (HUP) – pravica za domačo uporabo programa
Zaposleni UL imate na voljo HUP, preko katerega lahko licenčno uporabljate Office Professional Plus. Pogoji za uporabo so naslednji:

 • Univerza mora imeti aktivno MS/EES pogodbo, ki vključuje Office on Premise za vse zaposlene.
 • Zaposleni mora biti v delovnem razmerju z Univerzo.
 • Windows OS ni na voljo za domačo uporabo.
 • 1 licenca Office za 1 zaposlenega.

Administrator na VLSC strani aktivira HUP, kjer se kreira »Program Code« in določi domena. Uporabnikom posredujete Program Code, sami pa morajo imeti aktiven e-poštni naslov, ki je vezan na določeno domeno. S kodo, aktivnim mailom in kreditno kartico za plačilo sprejmejo pogoje in opravijo nakup na naslednji povezavi: www.microsofthup.com. Vsak zaposleni dobi svoj ključ in povezavo do prenosa programske opreme.

Pogosta vprašanja in odgovori

5. Pravice za delo na domu - Work from home (WFH)
EES pogodba določa, da lahko uporabnik brezplačno uporablja 1 izvod Windows Upgrade (za nove naprave bo treba kupiti licenco kot do zdaj (OEM)) / Office Professional Plus / Core CAL za domačo uporabo). Med obdobjem licenciranja lahko predavatelji in osebje, ki so primarni uporabniki, upravičeni do namizne naprave ustanove, v katerem se izvaja eden ali več izdelkov, ki jih je licencirala ustanova, izvajajo en izvod vsakega licenciranega izdelka v domačem osebnem računalniku, ki je v njihovi lasti ali ga imajo v zakupu in sicer samo za namene, povezane z delom. Pravice za delo na domu za predavatelje ali osebje so ob prekinitvi zaposlitve s strani ustanove ali drugačni pridružitvi ustanovi samodejno odpovedane, izdelka pa ni več dovoljeno izvajati v domačem osebnem računalniku.
Microsoft lahko v okviru programa Software Assurance za izdelek ponuja tako pravice za delo na domu kot tudi pravice za domačo uporabo programa, zato mora ustanova za te izdelke izbrati pravice za delo na domu ali pravice za domačo uporabo programa, vendar ne sme izbrati obeh možnosti.
(vir: EES pogodba)

6. Spletne storitve Office 365
O365 je brezplačno omogočen redno oziroma delno zaposlenim in redno oziroma izredno vpisanim študentom UL. Zaposleni in študenti z uporabo te storitve se morajo strinjati z Microsoftovimi pogoji uporabe. Prenos storitve je možen tukaj in za prijavo uporabite svojo digitalno identiteto:

 • zaposleni: (primer: ) ali članicapriimekime (primer: fanovakja) in kliknite Vpis. Če zaposleni uporabljate službeni računalnik, se bo ta povezal samodejno. V nasprotnem primeru vpišite še svoje osebno geslo, ki ga uporabljate za prijavo v domeno Univerze v Ljubljani.
 • študenti: morate najprej aktivirati svoje uporabniško ime na spletni strani ID Portala UL. Po aktivaciji uporabniškega imena odprite internetno povezavo za prijavo v O365 in vpišete uporabniško ime v obliki (primer):  .

Pogosta vprašanja in odgovori

7. Microsoft Imagine
Članice in njihovi študenti so za potrebe učenja in raziskovanja upravičeni tudi do programske opreme Microsoft Imagine. Včlanitev v Microsoft Imagine omogoča zaposlenim in študentom Univerze v Ljubljani brezplačno namestitev in uporabo navedene licenčne programske opreme podjetja Microsoft za namene raziskovanja. Pravila in pogoji uporabe so dostopni tukaj.
Microsoft Imagine loči Standard in Premium verzijo. Standard verzija je prosto dostopna vsem študentom UL, medtem ko so do Premium verzije upravičene samo določene članice (STEM = Science, Technology, Engineering, or Math). Standard verzija omogoča naslednje produkte: Microsoft Embedded, Microsoft Visual Studio Professional, Expression Suite, Windows Server and SQL Server.

Študenti UL lahko do Standard verzije dostopate tukaj.

Pogosta vprašanja in odgovori

8. Univerza je upravičena tudi do naslednjih ugodnosti:

Za več informacij se obrnite na računalniški center svoje fakultete.

MATHEMATICA

UL ima  v najemu dve vrsti programskega paketa Mathematica:

 • Unlimited (FE, FGG, FKKT, FRI, FMF in FS) in
 • Comprehensive (EF, FA, NTF in MF). 

Programska oprema Mathematica se lahko namesti tako na napravah, ki so v lasti ali najemu UL oziroma članice kot na domačih računalnikih. Za aktivacijo programske opreme potrebujete uraden univerzitetni e-naslov, ki ima domeno uni-lj.si. Študenti v ta namen uporabite univerzitetno digitalno identiteto (). V kolikor svoje digitalne identitete še niste prevzeli le to storite na povezavi prevzem digitalne identitete. Navodila za namestitev in aktivacijo dobite v računalniškem centru svoje fakultete.

Za več informacij se obrnite na računalniški center na svoji fakulteti.

Pogosta vprašanja in odgovori so dostopni tukaj.

ESRI

ESRI programska oprema je namenjena samo zaposlenim in študentom Univerze izključno za izobraževalne in raziskovalne namene. Prepovedana je uporaba v komercialne namene in profitne dejavnosti - torej za projekte in dejavnosti, ki se tržijo in so predmet plačila.

1. Zaposleni in študenti na spodaj naštetih fakultetah imajo možnost uporabe programske opreme ESRI, eno inštalacijo na službenem in eno inštalacijo na domačem računalniku. Navodila za namestitev in aktivacijo dobite v računalniškem centru fakultete:

 • Biotehniška fakulteta,
 • Fakulteta za arhitekturo,
 • Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo,
 • Fakulteta za pomorstvo in promet,
 • Filozofska fakulteta,
 • Medicinska fakulteta.  

2. Neomejena uporaba Esri produktov za zaposlene in študente zgoraj naštetih članic UL;
3. Neomejen dostop do ESRI spletnih tečajev za zaposlene in za študente. Aktualen seznam tečajev: http://training.esri.com/gateway/index.cfm?fa=aul.premiumCourses. Dostope do tečajev ESRI bodo urejali administratorji na vaši matični članici. Za informacijo o administratorju se obrnite na računalniški center svoje članice.
4. Enkrat letno dobavitelj izvede nagradni natečaj za »Naj ESRI diploma«, na katerem lahko kandidirajo študenti s svojim zaključnim delom, pri katerem do uporabili eno od orodij ESRI in izbrani kandidat prejme 1.000 EUR denarne nagrade. O pričetku natečaja vsako leto objavimo na spletni strani Univerze.
5. Enkrat letno dobavitelj izvede nagradni natečaj na »Naj ESRI diploma/mentor«, na katerem lahko kandidirajo mentorji zaključnih del in tako prejmejo 500 EUR denarne nagrade.
6. Enkrat letno organiziramo dogodek »Predstavitev novosti v ESRI ArcGIS programih«, ki je namenjen zaposlenim in študentom. Obvestilo je posredovano računalniškim centrom na članice, ki nadalje obvestijo uporabnike.
7. Zaposleni in študenti z veljavnim statusom, ki ga izkažejo s potrdilom o šolanju oz. zaposlitvi, imajo priznan 20 % popust pri udeležbi ESRI tečajev, ki jih izvaja dobavitelj.

Za več informacij se obrnite na računalniški center na svoji fakulteti.

IBM SPSS

UL omogoča tako zaposlenim, kakor tudi študentom članic BF, EF, FA, FFA, FDV, FGG, FPP, FS, FSD, FŠ, FU, FF, MF, NTF, PEF, TEOF, VF, ZF uporabo programske opreme IBM SPSS.

Pogoji uporabe:

 • To programsko opremo lahko uporabljajo zaposleni za polni ali polovični delovni čas ali tretje osebe (pogodbeni sodelavci), če opravljajo delo za potrebe UL oziroma članice.
 • Programsko opremo lahko uporabljajo tudi študenti, ki so udeleženci izobraževalnih programov na članicah UL. Študentsko licenco si lahko študent namesti na svoj domač računalnik.
 • Ta programska oprema se lahko uporablja le v izobraževalne namene in pridružene članice ne smejo oddajati programske opreme v časovni zakup, najem ali podobno. Članice ne smejo dovoliti, da bi se programska oprema uporabljala s strani tretjih strank ali za razvoj druge programske opreme, ki jo razvija tretja stranka.
 • Članica ne sme uporabljati programske opreme v komercialne ali raziskovalne namene, razen če je to del izobraževalnega procesa študentov.

IBM SPSS Modeler je na voljo preko portala OnTheHub brezplačno, v katerega se vpišete s svojo digitalno identiteto.

Za več informacij se obrnite na računalniški center na svoji fakulteti.

ARNES storitve

 

Večina Arnesovih storitev, ki so trenutno na voljo v sklopu AAI federacije, je navedenih na spletni strani https://moj.arnes.si/. Pri tem bi za študente UL izpostavili predvsem naslednje:
 

 • Arnes Splet – orodje za hitro in preprosto postavitev spletne strani, ki temelji na najbolj razširjenem in priljubljenem sistemu za upravljanje spletnih vsebin (CMS) – WordPress.
 • Arnes Filesender – orodje za preprosto, hitro in varno pošiljanje in izmenjavo večjih datotek (vse do velikosti 100 GB).
 • Arnes Mapa – orodje za deljenje poljubnega števila datotek (do 5 GB).
 • Arnes spletne konference VOX – orodje za komuniciranje in organizacijo sestankov, predavanj na daljavo, ki jih lahko tudi posnamete in shranite za kasnejšo uporabo.
 • Arnes Video – portal za nalaganje, obdelovanje in deljenje posnetkov na spletnem portalu slovenskih izobraževalnih video vsebin.
 • Eduroam – dostop do spleta.

Daljši opisi posamezne storitve in prednosti so na navedeni strani https://moj.arnes.si/. Tam so navedeni tudi dodatni pogoji za uporabo posamezne storitve in tudi nekatere omejitve pri posameznih storitvah (npr. Oblak365 ni na voljo za študente, prav tako za dostop do Arnes Učilnic veljajo dodatni pogoji ipd.).
Poleg navedenega je možnost, da študentje s svojo digitalno identiteto dostopajo do različnih spletnih zbirk znanstvenega gradiva (SicenceDirect, Web of Science, ProQuest ipd.) – seznam zbirk je objavljen na tej povezavi: https://aai.arnes.si/storitve.

Infrastrukturni center Mreže infrastrukturnih centrov UL 

Vodja infrastrukturnega centra (IC): mag. Aleš Košir, pomočnik glavnega tajnika

Opis IC: 

Univerzitetna služba za informatiko (USI) v okviru Mreže infrastrukturnih centrov UL vsem raziskovalcem zagotavlja:

Sodelavci USI izvajajo skupna javna naročila za programsko opremo raziskovalcev, zlasti SPSS, Mathematica, ESRI, Adobe in TurnitIn.

Strokovni sodelavci USI skrbijo za:

Strojna oprema IC:

Izkoriščenost opreme je 100 %.
 

Dejavnost se izvaja za vse raziskovalce UL in se uporabnikom ne zaračunava posebej.

Izvajanje storitev je s sofinanciranjem zagotovila Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.

 • najem licenc za programsko opremo Microsoft za vse računalnike raziskovalcev in laboratorijev (operacijski sistem, Office) ter
 • najem portalne opreme DIKUL (orodja za odkrivanje informacij EBSCO Discovery Service).
 • varne storitve optičnega in brezžičnega računalniškega omrežja UL in dostopa v Internet (omrežje Metulj, DNS, DHCP, požarne pregrade, upravljanje infrastrukture in aplikacij),
 • upravljanja uporabniških imen raziskovalcev (aktivni imenik, ArnesAAI),
 • zanesljivo izmenjavo elektronske pošte in
 • druge infrastrukturne storite (varnostne kopije, računalniški center z rezervnim napajanjem in ustreznim hlajenjem).
 • 3 x jedrno stikalo z 10 Gb priključki Foundry IMR 640 (eno stikalo je rezervno),
 • 1 x Ethernet stikalo CiscoCatalyst 3560,
 • 4 x Ethernet stikalo FastIron GS 648P-POE,
 • 1 x strežnik HP Proliant BL 640.