Skoči na vsebino

Srčna UL

Po izjemno uspešni prvi akciji Srčna UL sta se Univerza v Ljubljani (UL) in Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v luči ukrajinske krize odločili, da bo tokratna, druga akcija namenjena pomoči študentkam in študentom Univerze v Ljubljani, ogroženim zaradi ukrajinske krize. Pomagati je mogoče s kratkim telefonskim sporočilom na številko 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR). Sredstva se lahko nakaže tudi na transakcijski račun ZPMS ali s sklenitvijo donatorske pogodbe.

Študentke in študenti s prizadetih območij so se znašli v hudi stiski; mnogi so odrezani od družin in prijateljev, komunikacija in finančna pomoč sta vse bolj oteženi. »Našim študentkam in študentom s kriznih območij bomo priskočili na pomoč na več načinov. Vesel sem, da bomo znova sodelovali z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in z akcijo Srčna UL poskrbeli za finančno in materialno pomoč prizadetim. Poleg tega bo naša psihosocialna svetovalnica študentkam in študentom nudila psihološko pomoč, v sodelovanju s pristojnimi državnimi organi pa iščemo rešitve za ureditev finančnega in pravnega statusa prizadetih študentk in študentov ter njihovih družin,« pravi rektor UL prof. dr. Gregor Majdič.

»Spominjam se svojega študentskega življenja, zame je bilo to eno lepših obdobij v mojem življenju. Iz domačega in znanega okolja sem bila postavljena pred množico neznanih izkušenj. Ta preskok življenjskega ritma se mi je zdel res velik, le predstavljam si lahko, kako velik je šele, če študiraš daleč od doma. Druga kultura, jezik, navade … to so vedno veliki izzivi ne glede na starost. Je pa zagotovo bistvena razlika, ali se kot študent lahko ukvarjaš s študijem in si po dolgem predavanju s prijatelji privoščiš kosilo, ali pa te ob tem skrbi, če boš imel dovolj denarja za bivanje, hrano in študijsko gradivo. Ukrajinski študentje pa se ne le sprašujejo, če bodo imeli dovolj denarja, skrbi jih, če bodo denar sploh imeli, saj so ostali na nek način odrezani od doma in podpore družine. Njihove misli sedaj zagotovo niso pri knjigah, ampak pri družinah, katere prihodnost je negotova in pri lastnem preživetju. Težko je spremljati nastalo situacijo, ki je doletela Ukrajino in zavedamo se, da so ukrajinski študentje v resnično hudih stiskah. Ampak aktivacija Univerze v Ljubljani me navdaja z občutkom upanja in moči. Vesela sem, da ne čakamo na čudeže, ampak ukrepamo – skupaj! Resnično upam, da bomo lahko stiske ukrajinskih študentov čim bolj omilili in da bo vse skupaj čim prej za njimi,« pa dodaja generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna.


Kako lahko pomagate?

Vsi, ki želijo pomagati, lahko to naredijo s poslanim kratkim telefonskim sporočilom na številko 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR).

Sredstva je možno nakazati tudi na transakcijski račun ZPMS:

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR DH: SI56 6100 0000 3512 232
Sklic: SI00 07-245104
Namen: POMOČ ŠTUDENTOM
Koda namena: CHAR

Namen projekta, v katerem sodelujemo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, je pomoč študentom, katerim je epidemijo stisko poglobila in so tako ostali brez virov za preživetje in se spoprijemali z drugimi težavnimi osebnimi okoliščinami. Sredstva se nakazujejo na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki tudi sodeluje pri končni razdelitvi sredstev študentkam in študentom v finančnih stiskah. Svojo srčnost je z donacijami pokazalo že veliko zaposlenih in študentov Univerze v Ljubljani ter širša družba. Hvala 

Kako lahko pomagate?

(P)OSTANITE SRČNI TUDI VI IN S POSLANIM SMS-om

z besedilom SRCNAUL5 ali SRCNAUL10 na 1919 prispevajte 5 ali 10 EUR.

 

Pošljite SMS sporočilo na številko 1919 s ključno besedo

SRCNAUL5 (prispevali boste 5 EUR)

ali

SRCNAUL10 (prispevali boste 10 EUR)

za pomoč študentom*

 

*Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, T2, A1 in Telemacha.
Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani www.zpms.si.

Prispevajte z nakazilom

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

TRR DH: SI56 6100 0000 3512 232

Sklic: SI00 07-245104

Namen: POMOČ ŠTUDENTOM

Koda namena: CHAR

nalazilo

Prvim 200, ki boste donirali 35 EUR ali več, podarimo kapucar Srčna UL.

Zakaj zbiramo donacije?


Pričevanja študentov Univerze v Ljubljani

"V času epidemije se je moja finančna in bivanjska stiska poglobila do skorajšnjega roba. Ker so državne štipendije že leta kronično prenizke, da bi lahko omogočale dostojno preživetje, sem bila tudi sama primorana poleg študija opravljati študentsko delo. Pred epidemijo sem imela aktivne, kar tri študentske napotnice, dve študentski službi sta zaradi protivirusnih ukrepov usahnili, v izvedbo na daljavo pa se je preselila zgolj tista, ki pa je imela najnižji prihodek zaradi najmanj pogoste frekvence dela. Zato v času zaprtja javnega življenja kar nekaj mesecev nisem zares vedela, ali bom zmogla plačevati svoje položnice oz. ali bom imela za hrano. Knjige in študijska literatura sta se tako in tako izkazali za luksuz, o katerem ne smem niti sanjati. Kot da finančna stiska ni bila dovolj, je vlada z odlokom zaprla še študentske domove in upravnik mi je grozil z deložacijo - grožnje so se vrstile kljub temu, da sem imela mnenje območnega Centra za socialno delo, da vrnitev na stalni naslov zame ni bila realna opcija."

"V času epidemije sem morala z mamo zaradi nasilja v družini odditi varno hišo, kjer sem študirala po najboljših močeh in se z mamo psihično prebijala iz dneva v dan."

"Zaradi epidemije in preventivnih ukrepov, ki so omejevali javno življenje, ne morem opravljati študentskega dela, ker je v podjetju kjer delam prišlo najprej do ''odpuščanja'' študentov. V zadnjih mesecih sem komaj shajala iz meseca v mesec in živela od prihrankov. Mama je ostala brez službe, očeta pa nimam, zato mi starši ne morejo finančno pomagati za bivanje v Ljubljani."

"V prvem valu epidemije sem odšla domov, saj se mi je to zdela najboljša odločitev glede na razmere. Prihajam z velike družine, z veliko šolajočih otrok, zato je bil pogosto problem v pomanjkanju računalnikov oziroma v prekrivanju 3 ali več predavanj na enkrat, ki pa hkrati predstavlja preveliko internetno obremenitev. Zato sem se v drugem valu odločila ostati v Ljubljani v Študentskem domu, kjer pa me je pričakala velika socialna izoliranost od vrstnikov ter pomanjkanje denarja za osnovne potrebščine. Predavanja so dobila nove časovne premike, zato smo imeli predavanja preko celega dneva, kar je bilo to zelo težko usklajevati s kakršnim koli študentskim delom, ki jih tudi ni bilo na razpolago."

Želite donacijo izvesti v imenu vašega podjetja?

Za pogodbo o doniranju denarnih sredstev za program Zveze prijateljev mladine Slovenije in Univerze v Ljubljani - Srčna UL nam pišite na .

Si študent/-ka, ki potrebuje pomoč?

Pišite nam na e-naslov: .

Do danes smo zbrali

18.341,95 € €

Znesek vključuje donacije, prejete na TRR in znesek sredstev, zbranih s SMS donacijami v obdobju od junija do novembra 2021.