Duševno zdravje je eden izmed glavnih temeljev našega dobrega počutja in delovanja v skupnosti. Omogoča nam, da uresničujemo svoj potencial, gradimo odnose ter smo poklicno uspešni. Ko duševno zdrave peša, pešajo tudi ostali vidiki našega življenja.

Če vas in vaše bližnje trenutne razmere, ki so posledica koronavirusa, obremenjujejo, se lahko obrnete na različne strokovnjake, ki so na voljo za brezplačne razbremenilne pogovore.

  • Na spletni strani NIJZ najdete telefonske številke in dosegljivost po zdravstvenih domovih ter dodatne vire pomoči v duševni stiski.
  • Ekipa Psihosocialne svetovalnice za študente, ki deluje v okviru Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, je pripravila nastvete za študente, kako se učinkovito spoprijemati s trenutnimi okoliščinami in organizirati ob nastalih spremembah, ki so jih zapisali kot odziv na opažene in izražene stiske in dileme v zadnjem času. Vabljeni k branju!
  • V Psihosocialni svetovalnici v času zaprtja fakultet in akademij nudijo možnost pogovora študentom in zaposlenim Univerze v Ljubljani, dostopni so preko spleta. V okviru svetovalnice deluje skupina usposobljenih strokovnjakinj/ov, ki poleg pedagoškega dela v različnih oblikah opravlja tudi svetovalno in (psiho)terapevtsko delo. Usposobljeni so na področju različnih specialističnih, svetovalnih in (psiho)terapevtskih šol in imajo raznovrstne izkušnje pri nudenju psihosocialne pomoči. Več in informacij in možnost prijave na pogovor najdete tukaj.
  • Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ljubljana je v sodelovanju s Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo (SKZP) odprl posebno linijo za strokovno psihosocialno podporo vsem, ki v teh dneh občutijo stisko zaradi nastale situacije. Na številki 01 600 93 26 so prostovoljke in prostovoljci – terapevti SKZP za pogovor dosegljivi vsak dan od 16. do 20. ure. Z istim prostovoljcem ali prostovoljko se je možno dogovoriti za ponovni klic. Več informacij
  • Za čas ukrepov za zajezitev emidemije je Društvo za nenasilno komunikacijo odprlo 24-urno telefonsko linijo za žrtve nasilja v družini in v intimnopartnerskih odnosih. Pokličete jih lahko na 031 770 120. Ne bodite v stiski sami!
  • Na spletni strani Slovenske krovne zveze za psihoterapijo so zbrane različne možnosti podpore tako za otroke in mladostnike kot za odrasle (podporni pogovori, psihološka podpora, urgentna psihiatrična stanja, pomoč v primeru nasilja, materialna pomoč).
  • Psihosocialno podporo ob koronavirusu nudijo tudi diplomirani študenti zadnjih letnikov psihologije in magistrirani psihologi v obliki brezplačnih internetnih pogovorov. Internetno srečanje se izvede po dogovoru in poteka do 45 minut. Prijavite se s pomočjo spletnega obrazca. Pogovor je namenjen prvenstveno študentski populaciji, hkrati pa tudi ostalim generacijam, ki so zaradi trenutne situacije zašli v psihološko, socialno, ekonomsko ali drugačno stisko. Nudijo tudi možnost psihološkega posveta v angleščini, zato s pobudo naslavljamo tudi vse Erasmus študente. Prijavijo se lahko preko obrazca v angleškem jeziku. Več informacij si lahko preberete tukaj (pdf), sledite pa jim lahko tudi preko Facebooka in Instagrama (Psihodezinfekcija).

Gradiva, kontakti, informacije....

V nadaljevanju najdete gradiva, ki so lahko v pomoč študentom in drugim, ki ste se znašli v duševni stiski ter tistim, ki delate z osebami v duševni stiski. Med gradivi boste našli priročnike, priporočila, konkretne napotke, vire pomoči in podpore, video nasvete ter priporočeno literaturo. Namen gradiv je ponuditi osnovne informacije, ki vam bodo lahko v pomoč pri razumevanju stisk ter pri morebitnih usmeritvah na strokovno pomoč. Gradiva ne morejo nadomestiti strokovne obravnave.

*Gradiva bomo dodajali, dopolnjevali in nadgrajevali glede na potrebe študentov in zaposlenih. Če imate sami predlog za dopolnitev vsebine, nam ga lahko sporočite na .