Vsak študent Univerze v Ljubljani ima na voljo svojo digitalno identiteto in na voljo uporabiti določene informacijske storitve univerze in mreže Arnesa.

Digitalna identiteta UL-ID

UL-ID je digitalna identiteta študentov Univerze v Ljubljani. Omogoča uporabo informacijskih storitev Univerze v Ljubljani. Digitalna identiteta UL-ID je standardne oblike: uporabniško_ime@student.uni-lj.si (primer: ab1234(5)@student.uni-lj.si).

Vsak študent Univerze v Ljubljani ima na voljo svojo digitalno identiteto. Sestavlja jo uporabniško ime, ki ga bo ustvaril sistem in osebno geslo, ki ga določite vi. Pred prvo uporabo morate identiteto aktivirati. Pri aktivaciji je potrebno vnesti kombinacijo osnovnih osebnih podatkov in univerzitetne vpisne številke. Geslo svoje digitalne identitete hranite zaupno enako kot geslo za dostop do svoje spletne banke. Ne razkrivajte ga drugim osebam. Geslo naj bo primerno dolgo in varno.

Digitalno identiteto lahko prevzamete oziroma aktivirate na spletnem ID portalu. Na ID portalu z njo tudi upravljate, zamenjate geslo ali prijavite napake.

Digitalna identiteta UL-ID je vključena v federacijo ArnesAAI, kar omogoča uporabo vrste lastnih storitev Univerze v Ljubljani in dodatnih, zunanjih storitev. 

Pogosta vprašanja o digitalni identiteti

Informacijske storitve

Z digitalno identiteto ID-UL lahko dostopate do naslednjih storitev:

Univerzitetna e-pošta

Do univerzitetnega e-poštnega predala lahko dostopate z Microsoft Outlook. 

Eduroam

Dostop do brezžičnega omrežja na Univerzi v Ljubljani in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. Ko se prijavljate v Eduroam omrežje, morate pri uporabniškem imenu vpisati vse - tudi @student.uni-lj.si. 

Preverite:

Spletne učilnice

Za vstope v spletne učilnice vaših fakultet in akademij uporabljajte uporabniško ime, ki ste ga pridobili z identiteto UL-ID. Če so podatki identitete UL-ID pravilni in imate z vstopom v spletno učilnico vaše fakultete težave, se obrnite na referat svoje fakultete. Če uporablja vaša fakulteta za vstop v spletno učilnico drugačno obliko identitete, se prav tako obrnite na svoj referat. 

Spletni referat

V spletni referat se prijavite z digitalno identiteto UL-ID. Digitalno identiteto UL-ID za vstop v spletni referat (VIS, Studis, …) uporabljajo vse akademije in fakultete. Uporablja se tudi za prijavo v spletni referat za interdisciplinarne študijske programe Biomedicina, Statistika in Varstvo okolje. Za prijavo v spletne referate zgoraj naštetih fakultet se obrnite na pomoč na svoji fakulteti.

Če z digitalno identiteto UL-ID ne morete vstopiti v vaš spletni referat, vas prosimo, da postopate po naslednjih korakih: 

 1. Na ID portalu s funkcijo Preverjanje uporabniškega imena in gesla preverite, če imate pravilno kombinacijo uporabniškega imena in gesla. Če je preverjanje uspešno, boste videli vaše podatke v ID portalu, ki jih ne spreminjajte. To pomeni, da je vaša digitalna identiteta UL-ID aktivna. Obrnite se na sodelavce v študentskem referatu, da vam uredijo pravice v spletnem referatu.
 2. Če vaše uporabniško ime ni pravilno, na ID portalu prijavite napako. Za vrsto napako izberite »Pozabil/a sem uporabniško ime«.
 3. Če ste pozabili vaše geslo, na ID portalu s funkcijo Sprememba gesla nastavite novo geslo.

Najbolj preverjena spletna brskalnika za dostop do spletnih referatov sta Microsoft Internet Explorer in Mozilla Firefox. Zato v primeru težav pri uporabi spletnega referata priporočamo uporabo le teh dveh brskalnikov.

Priprava fotografije za študentsko izkaznico
Zakon o visokem šolstvu je določil, da mora biti študentska izkaznica opremljena s fotografijo. Študentska izkaznica s fotografijo se izda za vse študente, ki se v študijskem letu 2023/2024 prvič vpisujejo v študijski program UL, ali v študijskem letu 2023/2024 menjajo študijski program ali za študente, ki zahtevajo izdajo nove izkaznice (npr. če jo izgubi). Ostali študenti še naprej uporabljajo že izdane in veljavne izkaznice, torej tudi tiste brez fotografije. Študenti svojo fotografijo oddate v elektronski obliki pri izpolnjevanju vpisnega lista ob prvem vpisu. Fotografija mora biti takšna, kot je predpisana za osebno izkaznico (podrobnejša navodila si lahko preberete na spletnih straneh Ministrstva za notranje zadeve). 

Preden začnete z izpolnjevanjem vpisnega lista preko spleta, pripravite sliko na računalniku, na katerem boste izpolnjevali vpisni list. Tako kot bo slika prikazana pri prilaganju slike na vpisnemu listu, bo tudi natisnjena na študentski izkaznici. Zato bodite pri pripravi in oddaji slike natančni. Študent je za ustreznost fotografije odgovoren sam. Če slika ne bo ustrezala minimalnim pogojem velikosti in resolucije, ne boste mogli oddati vpisnega lista in s tem zaključiti vpisa na Univerzo v Ljubljani. Če v vpisnem listu oddana fotografija ne bo prikazovala vaše prave podobe (npr. Na fotografiji ne boste sami, na fotografiji ne bo nevtralnega ozadja itd.), vam študentske izkaznice ne bomo izdali. Stroške izdaje nove izkaznice nosi študent sam, izkaznica se obračuna v skladu s cenikom Univerze v Ljubljani.  

OPOZORILO: V skladu z določili Statuta UL se status študenta izkazuje z univerzitetno študentsko izkaznico. Študent brez študentske izkaznice ne bo mogel izkazati statusa študenta in koristiti drugih ugodnosti, vezanih na študentsko izkaznico.   

Azure Dev Tools for Teaching

Brezplačna Microsoftova razvojna orodja Azure Dev Tools for Teaching in programska oprema za strežnike in osebne računalnike je na voljo samo študentom Univerze v Ljubljani po standardni verziji.

Spletne storitve Office 365

Spletne storitve Office 365 so brezplačno omogočene redno oziroma izredno vpisanim študentom Univerze v Ljubljani. Študenti z uporabo te storitve se morajo strinjati z Microsoftovimi pogoji uporabe. Prenos storitve je možen preko spletne strani, za prijavo uporabite svojo digitalno identiteto.

Pogosta vprašanja o Office 365

Informacijske storitve Arnes

Z digitalno identiteto Univerze v Ljubljani lahko dostopate tudi do Arnesovih storitev, ki so na voljo prek moj.arnes.si.

 • Filesender
  Hitro in varno pošiljanje datotek prek brskalnika do velikosti 100 GB.
 • Splet
  Preprosto in brezplačno do lastnega spletišča. Temelji na platformi WordPress.
 • Analitika
  Analitika za spletišča, kjer se podatki ne delijo s tretjimi osebami.
 • Planer
  Orodje za načrtovanje sestankov, izdelavo hitrih anket in vprašalnikov.
 • Napredne storitve
  Za uporabo naprednih storitev Arnesa kot so gostovanje virtualnih strežnikov, uporaba oddaljenega diska, superračunalniškega omrežja ali konferenc visoke kakovosti, se obrnite na podporo na Arnesu.