Deželni dvorec

Poslopje deželnega dvorca je zasnovano kot renesančna palača in ima zaradi razlik v nivojih terena v Gosposki ulici pritličje in tri nadstropja, v drugih ulicah zvišano pritličje in dve nadstropji. V reprezentativnem prvem nadstropju je v traktu proti Kongresnemu trgu sejna soba z izhodom na balkon – nekdanja sejna soba deželnega glavarja. Na nasprotni strani, proti Židovski stezi, je deželna zbornica, do katere vodi stopnišče tudi z Vegove ulice. V prvem nadstropju so bogato dekorirani prostori, v drugem nadstropju je slavnostna sprejemnica deželnega glavarja, ki je bila povezana z njegovim stanovanjem.

Med letoma 2000 in 2004 sta bili po študiji, ki jo je pripravil prof. dr. Peter Fister s študenti Fakultete za arhitekturo, prenovljeni notranjost in zunanjost nekdanjega deželnega dvorca. Ker je stavba kulturni spomenik, je bil osnovni cilj prenove v čim večji meri obnoviti njeno prvotno podobo.

Leta 1919 se je v nekdanjem deželnem dvorcu naselila novoustanovljena prva slovenska univerza, ki se je od prvotnih petih fakultet razvila v skupnost triindvajsetih fakultet in treh umetniških akademij. Ob obeležitvi stoletnice Univerze v Ljubljani smo leto 2019 posvetili 120-letnici deželnega dvorca. Obeležili smo jo s postavitvijo razstave Deželni dvorec, dom Univerze v Ljubljani in predstavili več kot stoletje trajajoče sobivanje.

Več o zgodovini deželnega dvorca preberite v članku 120 let deželnega dvorca.

Športna dvorana Rožna dolina

Dvorana je sestavljena iz petih vadbenih enot. Tri vadbe enote (A, B in C) se nahajajo v pritličju in so primerne za izvajanje nogometa, košarke, odbojke, badmintona. Med seboj so razmejene z zavesami. Četrta in peta vadbena enota se nahajata v prvem nadstropju. Plesna dvorana (P) je primerna za izvajanje pilatesa, joge, aerobike, namiznega tenisa ipd. in je opremljena z ogledali ter ozvočenjem. Drugi del nadstropja je opremljen s fitnes opremo (F). 

Več o Športni dvorani Rožna dolina